Un nou record negativ pentru România – a ajuns la cea mai mare creștere a numărului de emigranți dintre țările europene, după 1990. Practic, unul din patru medici a ales deja să lucreze în străinătate și tot mai mulți studenți plecați să învețe în afara țării decid să nu se mai întoarcă.
Vile noi, dar care rămân goale. Copii care abandonează școala, chiar dacă nu-și urmează părinții, spitale în care unul din patru posturi este vacant și fără perspectivă de ocupare.
Așa s-ar putea rezuma efectele migrației din ultimii 28 de ani din România, descrise amănunțit într-un raport publicat de Banca Mondială.
Statistic, numărul românilor plecați în străinătate e încă incert – între 3 și 5 milioane, potrivit unor estimări sau 3,6 milioane, din calculele Organizației Națiunilor Unite.
Mai relevant este însă faptul că peste două milioane și jumătate dintre ei sunt tineri și înseamnă deja 20% din populația activă a României, atrage atenția Donato De Rosa, economistul șef al biroului de la București al Băncii Mondiale.
Cei mai mulți români se stabilesc în Italia, în Spania, în Germania, în Statele Unite și în Marea Britanie.
Un sfert dintre ei au studii superioare, ceea ce face ca raportul să menționeze un exod al creierelor.
Consecințele se văd cel mai bine în spitale, unde locurile de muncă rămase neocupate sunt duble față de restul economiei. Din 1991, valul medicilor care emigrează a crescut de nouă ori.
În același timp, numărul studențilort care învață în universități europene s-a în ultimii 16 ani și a depășit 30.000.
Cât despre motivele plecării lor, temporare sau definitive, românii invocă în general aceleași motive – nemulumiri legate de decizii politice și lipsa meritocrației.