Cașcavalul de Săveni este următorul produs pentru care România speră să obțină protecție europeană.
Produsul tradițional, fabricat în gospodării, ar urma să fie recunoscut ca produs specific românesc.
Ministerul Agriculturii a transmis la Bruxelles solicitarea și documentația necesară.
„Cașcavalul de Săveni” este produs în gospodării prin opărirea cașului de vacă.
Este o brânză maturată cu o consistenţă semitare. Rețeta e transmisă din generație în generație.
Cașcavalul a devenit cunoscut în perioada comunistă – anii 70-80 și după revoluție tradiția a fost preluată de unele fabrici din județul Botoșani.
Reprezentanții ministerului agriculutiri spun că, odată recunoscut și acest produs, ar fi o recunoaștere pentru potențialul gastronomic și natural al României.
Acum se așteaptă răspunsul de la Bruxelles pentru ca și cașcavalul de Săveni să fie admis pe lista celor recunoscute ca autentice românești și protejate.
România are acum 4 produse recunoscute și înregistrate la nivel european : Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novacul afumat din Țara Bârsei și Telemeaua de Ibănești.
În analiză se află alte două produse: cârnații de Pleșcoi și Scrumbia de Dunăre afumată.