Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că, astăzi, va cere activarea Mecanismului de Protecție Civilă pentru a procura unele echipamente și un medicament folosit în tratarea cazurilor de COVID, dar care este distribuit în cantități limitate de furnizor.
Creat în 2001, pentru a ajuta regiunile afectate de dezastre precum cutremure sau incendii, Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene presupune asistență reciprocă între statele membre și alte 6 țări: Islanda, Macedonia de Nord, Muntenegru, Norvegia, Serbia și Turcia.
România se confruntă zilnic, în medie, cu 10 mii de noi cazuri de COVID-19, iar unul dintre medicamentele folosite în tratarea bolnavilor ar mai ajunge pentru cel mult două-trei săptămâni. Așa că autoritățile au decis să ceară ajutorul Uniunii Europene. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat
În unele spitale, medicii au fost nevoiți să instaleze paturi pe holuri pentru a putea acorda îngrijiri numărului mare de pacienți. Dar e nevoie de mai multe oxigenatoare individuale – mai spune Raed Arafat.
Între timp, Guvernul a aprobat, prin ordonanță de urgență, eliberarea în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii cu forme ușoare de COVID. Medicamentul poate fi prescris doar de medicii din spitale și eliberat de farmaciile spitalelor – a spus ministrul Sănătății, Cseke Attila.
Ministrul Sănătății a subliniat că medicamentul Favipiravir nu poate fi trecut pe lista de compensate și ridicat din orice farmacie, doarece are autorizație temporară.
Florentina Mihăiță