Confidenţialitate

EXCLUSIV: România se oferă să preia aproape 2.000 de imigranți clandestini

România se angajează să accepte aproape 2 mii de imigranți din Orientul Mijlociu și Nordul Africii,  au declarat în exclusivitate pentru Europa FM, mai multe surse oficiale.

Autoritățile de la București au înaintat deja oferta la Secretariatul General al Consiulului European.

În funcție de ofertele înaintate și de alte state ale Uniunii Europene, transferul ar putea fi făcut în câteva luni. Imigranții pe care România se angajează să-i găzduiască vor fi relocați din Italia și Grecia care, în acest moment, au pe teritoriul lor peste o sută de mii de refugiați.

Anca Grădinaru a stat de vorbă cu mai mulți oficiali guvernamentali care, sub protecția anonimatului, au declarat pentru Europa FM că, în schimbul cazării, hrănirii și asigurării serviciilor consulare necesare, România ar putea primi de la Uniunea Europeană câte 6 mii de euro pentru fiecare imigrant.  România va cere însă mai mulți bani, suma fiind considerată insuficientă.

Imigranții ar putea fi cazați în șase centre de tranzit din țară, inclusiv la Timișoara, iar ei ar putea ajunge în România până la sfârșitul anului.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vizitat miercuri, alături de Hartmut Koschyk, membru al Parlamentului Federal German, însărcinat al Guvernului Federal German pentru problemele repatriaţilor germani şi ale minorităţilor naţionale și dr. Berndt Fabritius, membru al Parlamentului Federal German, centrul de tranzit în regim de urgență de la Timișoara, care are o capacitate de cazare de 200 de persoane simultan.

Șeful Diplomației a declarat că România vrea să contribuie la procesul de împărțire a responsabilităților în ceea ce privește eforturile umanitare.

Subiectul preluării de imigranți din Italia și Grecia este unul delicat. Italia a amenințat recent că-i va lăsa pe refugiați să iasă din țară, dacă restul țărilor din Uniune nu vor prelua măcar 40 de mii de imigranții refugiați din Siria, Libia și nu numai.

Uniunea Europeană a încercat să le impună statelor membre cote obligatorii de preluare, însă Franța, Germania și Marea Britanie s-au opus,  așa că prealuarea se va face acum pe bază de voluntariat. Luni, Parlamentul Ungar a adoptat o lege care permite ridicarea unui zid de-a lungul granitei sudice cu Serbia, pentru a opri fluxul de imigranti ilegali.

 

 

FOTO: Procyk Radek / Shutterstock.com