Presa străină urmăreşte situaţia politică tensionată din România şi protestele care au urmat adoptării de către guvern a controversate ordonanţe de urgenţă care modifică legislaţia penală, redefinind infracţiuni de corupţie şi reducând pedepsele pentru acestea.
Agenţia France Presse observă că, pe fondul manifestaţiilor, Puterea de la Bucureşti este “pe punctul de a face concesii”.
“Partidul Social Democrat, care se confruntă de mai multe zile cu o contestaţie populară inedită, a evocat pentru prima dată posibilitatea abrogării decretului care relaxează legislaţia anticorupţi, împotriva căreia zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă”, scrie AFP.
Jurnaliştii agenţiei franceze îl citează pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care acuză o campanie de dezinformare.
“Protestele la nivel naţional, printre cele mai ample de la căderea comunismului în 1989 şi execuţia prin împuşcare dictatorului Nicolae Ceauşescu şi soţiei sale, Elena, sunt deja la a cincea zi”, scrie agenţia Reuters.
BBC aminteşte că România este “o ţară unde protestele de stradă au mai înlăturat guverne în trecut, iar protestatarii ştiu acest lucru. În fiecare zi, mulţimea se adună în Piaţa Victoriei, la orele serii”.
Publicând un comentariu al Isabelei Mareş, profesoară de ştiinţe politice la Universitatea americană Columbia, Euronews scrie că “Politicienii din România au preluat comportamentul politicienilor populişti din Europa şi din alte părţi. Calculele lor au fost bazate pe faptul că un atac frontal asupra statului de drept ar putea scăpa nepedepsit în contextul actual pentru că politicienii din alte părţi pot scăpa nepedepsiţi în situaţii asemănătoare”.