Ministrul justiției Cătălin Predoiu a participat la Strasbourg la o reuniune a Delegațiilor Miniștrilor în format Drepturile Omului și a explicat cum anume vor fi îmbunătățite condițiile din penitenciare, în contextul în care statul a renunțat la recursul compensatoriu – prin care deținuții ieșeau din închisoare înainte de termen din cauza condițiilor improprii a fost abrogată.
CEDO a fost de acord să nu dea o rezoluție critică, ci să facă o serie de recomandări.
După ce parlamentarii români au decis să abroge recursul compensatoriu, România risca noi procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde a pierdut deja multe cazuri – din cauza condițiilor improprii din închisori.
Încă de pe 4 decembrie, când parlamentarii au votat să renunțe la recursul compensatoriu, ministrul Justiției a promis că va explica la CEDO de ce era nevoie de această abrogare și cu ce măsuri mai bune va fi ea înlocuită: creșterea numărului de locuri de detenție, îmbunătățirea spațiilor și consolidarea sistemului de probațiune – cel care monitorizează și asistă deținuții.
După trei ore de dezbateri la Strasbourg, specialiștii în Drepturile Omului au hotărât că vor face mai multe recomandări.
CEDO renunță – pentru moment – la o rezoluție critică la adresa sistemului penitenciar, care – dacă ar fi fot pronunțată – fi putut atrage eventuale sancțiuni din partea Comisiei Europene.