Confidenţialitate

Prima tranșă de vaccinuri anti-COVID pentru copii ajunge în România peste 2 săptămâni

O tranșă de 114.000 de vaccinuri anti-COVID pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani va fi livrată în România în perioada 21 – 25 ianuarie 2022. Este prima tranșă de seruri anti-COVID pentru copii pe care o primește țara noastră.

Ministerul Sănătății a creat un document care răspunde tuturor întrebărilor pe care le au părinții.

Ce tip de vaccin va primi copilul?

Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani vor primit vaccinul Comirnaty-Pfizer-BioNTech, 10 µg/doză. Este un vaccin tip ARNm COVID-19 și este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pentru administrarea la grupa de vârstă 5- 11 ani.

Este sigură vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani?

Da, vaccinurile sunt sigure pentru copiii din această grupă de vârstă. Studiile efectuate până în prezent au raportat că profilul de siguranță al vaccinului este similar la această grupă de vârstă cu cel din rândul adolescenților.

Copiii pot avea unele reacții adverse după vaccinarea împotriva COVID-19, care sunt similare cu cele care pot apărea după orice altă vaccinare de rutină.

Aceste reacții adverse arată că organismul copiilor își dezvoltă un răspuns imun protector față de boală; de obicei reacțiile adverse vor dispărea în maxim câteva zile, iar acestea nu apar la toți copiii.

În situații foarte rare pot apărea reacții adverse mai grave de tipul reacțiilor alergice severe, miocardită sau pericardită.

Cele mai frecvente reacții secundare ale vaccinării împotriva COVID-19 care au fost raportate sunt:

  • Reacțiile locale la locul injecției: durere locală, roșeață, umflătură;
  • Reacții generale: oboseala, durere de cap, febră, frisoane, dureri musculare și greață.

Monitorizarea pentru siguranța vaccinurilor ARNm COVID-19 se efectuează într-un program cuprinzător de monitorizare a siguranței coordonat de Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM) și datele se centralizează la nivelul Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Înainte de aprobarea indicației de vaccinare la grupa de vârsta 5-11 ani, studiile clinice efectuate care au cuprins mii de copii, nu au identificat probleme severe de siguranță.

Ce nu conține vaccinul anti-COVID?

  • Metale precum fier, nichel, cobalt, litiu și aliaje.
  • Nu conține produse fabricate, cum ar fi microelectronice, electrozi, nanotuburi de carbon sau semiconductori cu nanofire.
  • Nu există conservanți ca mercurul sau thimerosalul în niciunul dintre vaccinurile disponibile în prezent, nici în vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Copiii infectați cu coronavirus sunt expuși riscului de a dezvlta forme grave ale bolii COVID-19?

Conform datelor publicate de CDC – Centrul de Contrl și Supraveghere al Bolilor din Statele Unite ale Americii – în octombrie 2021, în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani au fost înregistrate peste 8300 de spitalizări cu COVID-19 și aproximativ 100 de decese COVID.

Acum, boala este una din primele zece cauze de decese printre copiii de 5 – 11 ani din Statele Unite ale Americii.

Dacă înainte majoritatea celor care prezentau simptome de long COVID erau adulți, acum se observă aceste simptiome și în rândul copiilor.

Copiii infectați cu COVID-19 pot dezvolta complicații la distanță cum ar fi sindromul inflamator multisistemic, care afectează diferite organe ale corpului:

  • Inima;
  • Plămânii;
  • Rinichii;
  • Creierul;
  • Pielea;
  • Ochii;
  • Tubul digestiv.

În perioada aprilie 2020 – octombrie 2021, în SUA, au fost raportate peste 2.300 de cazuri de sindromul inflamator multisistemic la copiii cu vârste cuprinse ntre 5 și 11 ani.

Este justificată vaccinarea dacă formele severe de COVID-19 sunt rare în rândul copiilor?

Ministerul Sănătății transmite în documentul creat că majoritatea copiiilor diagnosticați cu COVID-19 sunt asimptomatici sau suferă de o formă ușoară a bolii, iar recuperarea se face fără sechele.

Totuși, riscul nei forme severe nu este de neglijat, chiar și în cazul copiilor care nu au afecțiuni cronice.

Vaccinul Pfizer are o eficiență de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, conform studiilor derulate până în momentul de față.

Vaccinarea anti-COVID a copiilor conduce la protecție față de riscul de spitalizaere sau protecția în fața unei forme moderate sau chiar una critică de boală. În plus, cei mici sunt protejați și de aariția miocarditei sau a sindromului inflamator multisistemic.

De ce trebuie vaccinați copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani?

Scopul principal este de a proteja copiii împotriva infecției cu coronavirus.

Copiii cu afecțiuni cronice ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, având un risc crescut de a dezvolta forme severe ale bolii COVID-19. Riscul nu poate fi neglijat nici în cazul copiiilor fără afecțiuni cronice.

Vaccinarea scade rata de transmitere, iar copiii cu vulnerabilități medicale sau cei cu nevoi speciale ar putea avea asigurat accesul în siguranță la educație.

Întregul document cu întrebări și răspunsuri poate fi consultat aici: Întrebări privind vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Județul Cluj, primul care a intrat în scenariul roșu ca urmare a creșterii incidenței Covid-19 | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir