România preia luni, în mod oficial, președinția Consiliului Uniunii Europene, iar cu această ocazie în cursul săptămânii viitoare, la București vor sosi președintele Comisiei Europene, dar și cei 27 de comisari.
Consiliul Uniunii Europene este instituția care reprezintă guvernele statelor membre ale UE și coordonează politicile blocului comunitar.
Într-un interviu acodat Europa FM, ambasadorul României pe lângă Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu, a explicat care sunt primele evenimente majore ale președinției României din mandatul de șase luni.
Ceremonia oficială de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene va avea loc joi seara, la Ateneul Român.
A doua zi, vineri președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, va face declarații atât alături de președintele Klaus Iohannis, cât și de premierul Viorica Dăncilă.
De asemenea, la București, va avea loc prima reuniune la comisarilor UE.
Mandatul României de lider al Consiliului Uniunii Europene este unul extrem de dificil.
Marea Britanie ar putea părăsi Uniunea Europeană, la finalul lunii mai, au loc alegeri pentru viitorul Parlament European, iar următorul buget al forului comunitar ar trebui cel puțin agreat de statele membre.
Cât timp va conduce Consiulul Uniunii Europene, România va fi vizitată de peste 30 de mii de lideri, diplomați, funcționari și alți invitați.
În același timp, la Bruxelles, țara noastră va organiza zeci de evenimente.
În ciuda disputelor politice interne, ambasadorul României pe lângă Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu spune că suntem pregătiți.
Un dosar complicat de gestionat este ieșirea Marii Britanii din Uniune, programată să aibă loc la 29 martie, mai ales că nimeni nu știe ce se va întâmpla dacă Parlamentul de la Londra nu va vota acordul de retragere negociat timp de peste un an și jumătate.
Ambasadorul Luminița Odobescu spune că Uniunea și-a luat deja unele măsuri de precauție.
Un alt moment vital este scrutinul pentru viitorul Parlament al Uniunii Europene.
Una alt moment important în mandatul României va avea loc la 9 mai, când la Sibiu, va fi organizat un summit extraordinar în timpul căruia este de așteptat să fie trasat viitorul blocului comunitar, subrezit de BREXIT și de curentul anti-european din unele țări membre.