România a pierdut un proces la Curtea de Justițieia Uniunii Europene pentru că nu a luat măsurile necesare ca să prevină poluarea creată de compania minieră Moldomin, intrată în faliment, în urmă cu 6 ani. Deocamdată, nu au fost stabilite sancțiuni financiare. Statul trebuie să ia măsuri urgent pentru a rezolva problemele cauzate de poluare.
Organizațiile de mediu au atras atenția, în repetate rânduri asupra poluării rămase după falimentul companiei miniere Moldomin, care până în 2010, se ocupa extracția minereurilor de cupru. Poluarea provine de la iazurile de decantare a apelor de mine – Tăușani și Boșneag – care se întind pe 150 de hectare. Praful toxic este luat de vânt și îi afectează atât pe locuitorii din Moldova Nouă, cât și populația din localitățile din Serbia. Au fost poluate fântânile, izvoarele, terenurile agricole, iar pensiunile turistice din Caraș-Severin au avut și ele de suferit din cauza poluării.
Comisia Europeană a dat România în judecată pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în directia privind gestionarea deșeurilor din industria extractivă.
Ministerul Economiei anunță că vor fi discuții cu reprezentanții Comisiei pentru a evita sancțiunile financiare.
Ministerul amintește că a propus încă din martie un proiect de ordonanță de urgență pentru a rezolva problemele de poluare din acea zonă, însă documentul este și acum pe circuitul de avizare. Una dintre soluțiile agreate de Comisie este curățarea iazurilor cu apă din Dunăre. Studiile tehnice au arătat că o astfel de investiție ar dura 1 an și 2 luni și ar costa peste 1 milion și jumătate de euro.