Confidenţialitate

România nu va avea nevoie de importuri de gaze la iarnă, spune fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie | AUDIO

Țara noastră îşi va putea acoperi consumul din surse interne, chiar şi în zilele geroase, astfel că nu va fi nevoie de importuri de gaze la iarnă susţine Niculae Havrileţ, membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom.

În cadrul conferinţei „Cum ne pregătim pentru criza energetică de la iarnă?” organizată de Expert Forum, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie a explicat că într-o zi de frig extrem, România a consumat 75 de milioane de metri cubi de gaze.

25 de milioane din acest consum era asigurat din producţia internă şi în jur de 30 de milioane din sistemul de depozitare intern:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sunt 55 de milioane. Până la 75 de milioane, diferenţa se asigura din import, import care în această iarnă nu mai este o sursă sigură şi putem chiar să ne gândim că nu va exista. Dar din fericire, un operator care produce gaze naturale din Marea Neagră, Black Sea Oil and Gas, a lansat în iunie producţia care se cifrează undeva la 25 de milioane şi efectiv am putea închide total independent consumul intern al unei zi de frig extrem în România fără ajutorul importului.”

 Niculae Havrileţ a amintit şi situaţia în care, dacă o ţară din Uniunea Europeană are nevoie de ajutor în aprovizionare, celelalte trebuie să o ajute:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Deocamdată Black Sea Oil and Gas poate suplini gazele pe care le aduceam din import. Dacă Legea offshore din 2013-2014 ar fi avut elemente corecte faţă de investitori, în acest an sau chiar de la începutul anului 2019 am fi putut avea o importantă producţie de gaze din Marea Neagră şi acum am fi putut vedea ce înseamnă acest lucru şi care este efectul în Produsul Intern Brut şi în dezvoltarea societăţii”.

Citește și: Scumpirile la carburanți și gaze naturale vor continua pe măsură ce valoarea dolarului va crește, atrag atenția specialiștii economici | AUDIO

Foto: Shutterstock