Confidenţialitate

România nu poate dovedi dublul standard de calitate

După ce liderii politici ai PSD au acuzat mai bine de doi ani Uniunea Europeană că ne vinde produse de mâna a doua, acum şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului recunoaşte că România nu a vrut să trimită produse la laboaratoarele europene pentru verificare.

Marius Pârvu explică reţinerea prin faptul că la momentul iniţierii analizei, România prelua preşedinţia Consiliului Uniunii şi s-a considerat că din punct de vedere politic, ar fi bine să fim neutri.

19 state ale Uniunii au trimis produse la laboratoare.

Cum România nu a făcut-o, nu poate dovedi cu probe că românii sunt discriminaţi.

Preşedintele ANPC a luat decizia de a nu trimite probe în cadrul studiului european de evaluare a diferenţelor privind compoziţia produselor alimentare din motive politice – recunoaşte abia acum.

“Noi urma să preluăm preşedinţia. Ceea ce însemna o poziţionare neutră faţă de tot ce înseamnă orice proiect, inclusiv de dublul standard. A fost decizia noastră.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, ministrul Economiei, Niculae Bădălău, declară că nu a fost la curent cu faptul că ANPC a luat decizia de a nu trimite probe la studiul european privind dublul standard alimentar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După acuzaţii formulate de ţările din Estul Europei, Uniunea Europeană a controlat o serie de produse alimentare vândute sub aceleași branduri în state UE estice si vestice.

Rezultatele arată că 9 % din produsele comparate aveau o compoziție diferită, deși partea din față a ambalajului era identică.

Alte 22 % din produse aveau o compoziție diferită, în ciuda faptului că partea din față a ambalajului era similară.