Ministrul Agriculturii Petre Daea i-a cerut omologului său ucrainean să reducă exporturile de cereale către România.
În privința cerealelor care tranzitează țara noastră, acestea vor fi sigilate și monitorizate, iar la vamă se vor face controale ale produselor din Ucraina, a menționat ministrul Petre Daea, după întâlnirea online cu ministrul ucrainean al Agriculturii,
O nouă întâlnire, de data aceasta la București va avea loc vineri, la ora 9.00.
Florentina Mihăiță:
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a cerut omologului său ucrainean să folosească România mai mult ca rută de tranzit pentru cerealele din Ucraina.
“Am rugat ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru ca agenții economici din Ucraina să reducă exportul de cereale și plante oleaginoase către România, dirijând exportul pe culoarele de tranzit.
Deși nu interzice importurile de cereale și produse agro-alimentare din Ucraina, România va pune în aplicare măsuri suplimentare în vămi și va monitorizara transporturile de marfă.
””România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA. Ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terțe.
Ministrul Petre Daea a discutat, într-o videconferință și cu vicepreședintele Comisiei Europene și cu comisarul European pentru agricutură. Aceștia au subliniat că Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria riscă să piardă bani europeni dacă nu renunță la interzicerea importurilor de cereale ucrainene.
”Măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ilegale, contravin Tratatului de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica. Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări, compus din 100 de milioane sumă de la rezerva de criză a Comisiei Europene”, a menționat Petre Daea.
Oficialii europeni au propus sistarea importurilor de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și de rapiță din Ucraina până pe 5 iunie, iar măsura se va aplica doar dacă cele 4 țării renunță la interdicția privind importurile din Ucraina.