Moldova este cea mai slab dezvoltată regiune a ţării – situație pusă pe seama lipsei unei infrastructuri rutiere, care ţine departe investitorii.
Au trecut 11 ani de când s-au deschis discuțiile despre o autostrada în Moldova, cel puțin 5 de când construcția era dată că sigură, iar de curând lucrurile s-au mișcat puternic. Doar că în altă direcție decât cea așteptată. La Europa FM continuăm povestea proiectului Autostrăzilor A8 și A7 cu un nou episod.
Asociațiile ”Împreună pentru A8” și ”Moldova vrea autostradă” au apărut tocmai din lipsa de activitate a guvernanților. Misiunea lor este evidență din denumire.
În această toamna, reprezentanții acestora s-au întâlnit cu ministrul Transporturilor, Lucian Șova, ca să afle că un proiect ce părea să fi ajuns la faza “caiete de sarcini”o va lua, din nou, de la zero.
Guvernul a decis că autostrada Iași – Târgu Neamț NU se va face cu bani europeni, ci în Parteneriat Public Privat. Asta, deși Bruxelles-ul are bani de dat și așteaptă doar proiectele. Mai mult, realizarea tronsonului Iași – Târgu Neamț a fost trecută în subordinea Comisiei Naționale de Analiză și Prognoza – fără niciun fel de experiență în construcția de autostrăzi, dar care este sub conducerea lui Darius Vâlcov. Tronsonul Târgu Neamț – Târgu Mureș – împărțit în două segmente – va fi singurul făcut cu fonduri de la Bruxelles. Și au „dispărut” din proiect segmentul Ungheni-Iași și podul peste Prut, de la Ungheni. Așadar, autostrada nu va mai face legătura cu Republica Moldova.
Ce explicații au primit activiștii la întâlnirea cu ministrul Transporturilor aflăm chiar de la reprezentanții asociațiilor de la “Moldova vrea autostradă” și “Împreună pentru A8”, Dorin Dobrincu și Cătălin Urtoi:
“- Deci, foarte pe scurt: Iași-Ungheni nu mai există…
– Se amână sine die, iar segmentul Iași-Târgu Neamț se va face în parteneriat public-privat, trecând în subordinea așa numitei Comisii de Prognoză conduse de Darius Vâlcov. Cele două tronsoane dintre Târgu Neamț și Târgu Mureș rămân deschise pentru a fi realizate din fonduri europene. Până la sfârșitul acestui an ne-a promis ministrul Șova se vor scoate caietele de sarcini pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice.
– De ce aceste modificări?
-Din punct de vedere al decidentului politic, adică special al domnului Liviu Dragnea, Târgu Neamț-Iași trebuie făcut ca un proiect pilot pe bani privați în bună măsură, iar din punctul nostru de vedere aceasta este inacceptabil pentru că înseamnă iarași amâarea sine die a unui proiect pe care îl considerăm vital pentru Moldova, nu doar pentru Iași.
-Practic pentru noi, ca moldoveni, înseamnă îngroparea acestui proiect. Atâta timp cât noi așteptam trimestrul 4 pentru a se scoate acele caiete de sarcini la lictașie, pentru cele 3 tronsoane, inclusiv Ungheni-Iași-Târgu Neamț. Iată că din pacăte dânșii fac o mișcare politică și transferă până la urmă cea mai avansată porțiune din această autpostradă, cel mai ușor de realizat Iași-Târgu Neamț la o comisie care nu are în momentul de față nici specialiști, nici fonduri și nici nu se știe care e viziunea acestei comisii. Să nu uităm că nu s-a mai spus nimic de bucată de tronson Ungheni-Iași și Podul de la Ungheni.
Întrebarea fiind dacă aceste autostrăzi, aflate în acest program de dezvoltare al infrastructurii, așa cum cere și Uniunea Europeană, vor fi gata până în 2030. Domnul Șova a spus că nu este convins de acest lucru. Asta arată cam cât de organizați sunt, mai ales în condițiile în care ei și Comisia Europeană ne spun: sunt bani, avem specialiști, trebuie doar să ne apucăm de treabă. Aceste autostrăzi, pe întreg teritoriul României înseamnă în jur de 1200 de km. Adică noi în următorii 12 ani ar trebui să realizăm în medie 100 de km pe an. E atât de mult pentru această țară, care după cum știm este în creștere economică și cu Uniunea Europeană alături de noi.”
Cele două organizații acuză Guvernul că este de rea credință și că sfidează locuitorii Moldovei. Reprezentanții lor se să întâlni săptămâna viitoare și cu președintele Klaus Iohannis. Iar – în epoca inițiativelor cetateneasti – trec la acțiune cu o campanie în care strâng semnături pentru proiectele atât de importante pentru Moldova.