Confidenţialitate

România, țara cu cea mai mare mortalitate a nou-născuților din UE. Cătălin Cîrstoveanu, Delia Vasiliu și Călin Costinaș, despre secția de terapie intensivă de la Târgu Mureș | VIDEO

Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI de la spitalul Marie Curie din București, Delia Vasiliu, de la ACV România, și Călin Costinaș, directorul general adjunct al PROFI au fost invitații lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” care miercuri a avut loc la Timișoara. România este țara cu cea mai mare mortalitate a nou-născuților din spațiul Uniunii Europene. 5,6 copii din 1000 mor la naștere sau imediat după în România, față de media europeană de 3,2. Una dintre cauze este numărul insuficient de paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți. Cătălin Cîrstoveanu, Delia Vasiliu și Călin Costinaș vorbesc la Europa FM despre noul proiect: construirea unei secții de terapie intensivă la Târgu Mureș, care are la bază modelul secției de terapie intensivă de la Spitalul Marie Curie din Capitală.

Cătălin Cîrstoveanu, despre secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Marie Curie din București: Este construită după un model american

Cătălin Striblea: Acești copii ai noștri sunt printre cei mai norocoși și cei mai puternici. România este țara care pierde în fiecare an cei mai mulți nou-născuți din întreg spațiul european. Nu vă miră asta, nu? La statistici stăm cât se poate de prost. 5,6 nou-născuți din România pier la mia de locuitori, față de 3,2 în Europa. Unul dintre motive este că nu sunt suficiente paturi de spital. Dacă am face un pic mai bine? Dacă am face ca în România de azi, de acum, de zilele următoare să existe mai multe paturi de spital? Aceasta este inițiativa noastră azi: să ajutăm copiii care vor veni și familiile care îi așteaptă în situații limită. Este alături de mine domnul doctor Cătălin Cîrstoveanu – șeful secției de Terapie Intensivă pentru nou-născuți de la spitalul Marie Curie din București. Aveți un OZN acolo, nu?

Cătălin Cîrstoveanu: „Așa seamănă”.

Cătălin Striblea: Este cel mai modern loc pe care îl știu eu în România, așa este?

Cătălin Cîrstoveanu: „Este foarte modern”.

Cătălin Striblea: Am avut noroc să pătrund acolo, am filmat cu domnul doctor Cîrstoveanu, e wow. E cum ați văzut dumneavoastră în America acum câțiva ani?

Cătălin Cîrstoveanu: „De acolo a venit modelul”.

Călin Costinaș, PROFI: „Ne-am pus împreună la cale” / „Ne-am dat seama de câte lucruri se pot face dacă acest model se poate replica și în alte zone”

Cătălin Striblea: Delia Vasiliu – reprezentantul Asociației „Cristian Vasiliu” de la Târgu Mureș – cei care strâng bani pentru spitalul despre care vom vorbi azi, adică pentru secția de Terapie Intensivă de la Târgu Mureș. Și domnul Călin Costinaș – director general-adjunct al PROFI. Dumneavoastră ne-ați pus la cale.

Călin Costinaș: „Da, ne-am pus împreună la cale, pentru că este un proiect de suflet și pentru că am avut o șansă pe care nu mulți oameni o au – să se întâlnească cu domnul doctor și să vadă lucrurile minunate. Și pe lângă faptul că am văzut lucrurile minunate, ne-am dat seama de câte lucruri se pot face dacă acest model se poate replica și în alte zone”.

Cătălin Striblea: Ca să înțeleagă lumea cum ne-ați pus la cale: dumneavoastră sunteți printre sponsorii companiei, secției de la București a domnului doctor Cîrstoveanu.

Călin Costinaș: „Da, cu un rol modest. Adică am putea să facem mult mai mult și sperăm să facem mult mai mult”.

Cătălin Striblea: Și acum vreți să faceți chestia asta și la Târgu Mureș, nu?

Călin Costinaș:Da, credem că ar fi un triunghi foarte frumos București-Timișoara-Târgu Mureș. De aici, după aceea, să vedem dacă facem pătrat, hexagon și ce forme geometrice putem să facem”.

Cătălin Striblea: De la Timișoara – pentru că aceasta companie PROFI este o companie românească – apoi în toată țara, cred că aveți și un motto care vorbește despre asta.

Călin Costinaș: „Da, este un motto cunoscut, discutăm despre decembrie, discutăm despre Revoluție, dar cred că de data aceasta discutăm despre Moș Nicolae, despre fapte bune și despre datoria noastră față de cei care nu au avut aceleași șanse pe care nu le-am avut noi”.

Cătălin Cîrstoveanu, despre motivele pentru care România este țara cu cea mai mare mortalitate a nou-născuților la nivel european

Cătălin Striblea: Domnule doctor Cîrstoveanu, haideți să pornim de aici: este foarte mare numărul acesta de copii 5,6 la mie. Am zis că unul dintre motive e lipsa paturilor, dar ce se mai adaugă?

Cătălin Cîrstoveanu: „Este principalul motiv lipsa paturilor. Practic, este vorba despre lipsa paturilor de terapie intensivă, dar un pat nu este doar un pat pe care îl pui într-un salon. Este vorba despre o întreagă infrastructură, echipamente, personalul asociat acelui pat, pentru că nu poți să pui paturi la nesfârșit la o asistentă, la un doctor. Deci este vorba despre consumabile, programe, investiții pentru că mărirea numărului de paturi atrage după sine mărirea personalului, mărirea cantităților de medicamente administrate, programele pe care statul, apoi, va trebui să vină să le susțină”.

Cătălin Striblea: La dumneavoastră în birou există o listă de copii în așteptare. Pentru că noi aducem copii în situații dificile din toată țara la dumneavoastră în secție.

Cătălin Cîrstoveanu:Dacă ați văzut, am pus lista aceea pentru că aveam ani la rând – asta am spus întotdeauna: problema majoră a noastră este coșmarul transferurilor, pentru că ei se adună pe o listă. Se adunau fiecare, sunau la cine putea – la directori, la doctori, la colegi, la profesori universitari, la diverse cunoștințe, la familie, la copil, la soție – toți sunau și spuneau <<Chiar nu puteți să-l primiți?>> Când vedeau că nu se poate în alt fel apelau la familie. Și nu puteam și doar în trei ani de zile am îngroșat o listă de copii care nu au putut să aibă niciun fel de tratament și evident că au sfârșit tragic”.

Cătălin Striblea: Știu că vedeți tot de pe telefonul dumneavoastră. Se vede tot ce este în secție.

Cătălin Cîrstoveanu: „Acum, mai nou, pot să schimb și temperatura”.

Cătălin Striblea: Puteți să schimbați și temperatura în secție? Câți copii aveți azi în așteptare, pe listă, în România?

Cătălin Cîrstoveanu: „Sunt 9 copii în așteptare. 9 sau 10. Cred că a mai fost adăugat unul azi de dimineață. E o secție care așteaptă”.

Cătălin Striblea: O secție… Deci, practic dacă se eliberează un pat la dumneavoastră, îl puteți primi imediat

Cătălin Cîrstoveanu: „Da, încercăm să fim cât mai apropiați, pentru că scoatem hârtia și asta ne obligă foarte mult să nu mai punem pacienți peste număr. Ori asta înseamnă rău pentru țară, este rău pentru noi, pentru că nu mai putem să luăm peste numărul normal, legal de 100%, dar în același timp trebuie să ne gândim că trebuie să fie și cum a fost la Constanța acum câțiva ani, cum a fost la noi la Marie Curie acum 10 ani, acum trebuie să fie la Târgu Mureș, pentru că este un model verificat, testat și România a înțeles lucrul acesta”.

Delia Vasiliu, ACV România: „Vom construi la Târgu Mureș o clădire nouă, de la zero, 2500 de metri pătrați de spațiu medical nou în care vom avea 27 de paturi de terapie intensivă”

Cătălin Striblea: Atunci ar trebui să ne spună doamna Vasiliu cum ar trebui să fie la Târgu Mureș. Cum visați să fie?

Delia Vasiliu: „Ne dorim să facem o secție similară cu secția de la Marie Curie, după același concept și aceleași principii. Vom construi la Târgu Mureș o clădire nouă, de la zero, 2500 de metri pătrați de spațiu medical nou în care vom avea 27 de paturi de terapie intensivă, nou-născuți. Fiecare nou-născut va fi în salon individual, la fel cum este la Marie Curie, lucru care crește foarte, foarte mult îngrijirea medicală”.

Cătălin Cîrstoveanu: „Aproape triplează”.

Cătălin Striblea: Dacă secția dumneavoastră sau secția pe care o sprijiniți ar fi existat acum, cei 10 copii de pe lista de așteptare care așteaptă să ajungă la domnul doctor Cîrstoveanu ar fi fost deja în secția asta.

Delia Vasiliu: „Da, categoric. Și, în plus, azi la Târgu Mureș sunt 10 copii supraalocați; peste cele 10 linii de terapie intensivă care există există încă 10 pacienți în plus. Sunt internați 20 pacienți în condițiile în care sunt 10 paturi de terapie intensivă. În plus, la Târgu Mureș se face chirurgie pentru nou-născut. Atât pe inimă, cât și alte tipuri de intervenții chirurgicale și adresabilitatea centrului din Târgu Mureș este foarte mare. Vin pacienți, nou-născuți din toată țara. Vin mame care sunt, beneficiază ante-natală, vin să nască la Târgu Mureș ca să fie aproape de centrul acesta și nou-născutul să poată să beneficieze imediat de îngrijirea cea mai bună. Și atunci trebuie să dezvoltăm și acolo infrastructura”.

Delia Vasiliu: Proiectul este un cost de 6 milioane de euro. Avem peste 1 milion de euro acum

Cătălin Striblea: Cât costă toată povestea aceasta?

Delia Vasiliu: „Noi zicem că o să fie undeva de 6 milioane de euro”.

Cătălin Striblea: 6 milioane de euro. Aveți banii? Sau până unde îi aveți?

Delia Vasiliu: „Avem o parte din bani: undeva peste 1 milion de euro. Este un proiect pe care îl vom face cu toții, împreună, noi românii… pentru noi. Îl facem pentru nou-născuții noștri, pentru generația care vine, pentru copiii care ar avea șanse dacă ar avea și condițiile în care să fie îngrijiți potrivit”.

Călin Costinaș, PROFI: Este de construit peste tot și încercăm să facem

Cătălin Striblea: Călin Costinaș, sunteți managerul atipic. V-am cunoscut de ceva vreme. La dumneavoastră nu este că tăiem bon de sponzorizare, mai și punem mâna, mai și facem. V-am văzut în multe locuri, alergați; aveți o gândire despre modul în care trebuie să renască comunitățile din România.

Călin Costinaș: „Cred că este de construit peste tot și încercăm să facem. Am sprijinit și în Timișoara Spitalul de Copii, dar cred că eu aș vorbi despre experiența mea în acest proiect: în momentul în care am făcut diferența între statistici și ceea ce am văzut acolo. Când am vizitat prima dată pe mine m-au influențat două lucruri acolo: o discuție cu o mămică, care avea un copil de un an, de o bucurie și de un optimism fantastic. De un an de zile era chiar în ziua în care el împlinea un an. Copilul era bucuros, mămica era bucuroasă și vorbea cu un respect și cu o speranță famtastică și mi-a spus <<Domnul doctor este un înger, iar noi, toate mămicile care sperăm că suntem pe lista aceea de așteptare știm că dacă avem șansa să prindem patul copiii noștri au șanse>>”.

Cătălin Cîrstoveanu: În spital va exista și o bancă de lapte

„Vreau să vă spun ce înseamnă noul proiect: un pacient stă într-o cameră, iar în acea cameră de reanimare stă și mama, dar în plus pentru această structură-arhitectură va fi și o bancă de lapte în spital și va fi angajat un medic responsabil de banca de lapte care va sta în permanență și va discuta cu fiecare mamă.

Spitalul este construit în jurul alăptării naturale, ca acest medic – care este și consultant în lapte – să ajute mama să ne dea lapte pentru pacienții care sunt foarte critici acolo. La București acest impact a fost major. În fiecare salon va fi o pompă de lapte individuală pentru mame și asta se va întâmpla. În permanență, mama stă lângă personalul medical și asta va schimba radical concepția. Sigur, este o mare deficiență, dar se va schimba”, a spus Cătălin Cîrstoveanu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Epidemie de rujeolă. Alexandru Rafila: Acoperirea vaccinală în rândul copiilor este redusă | AUDIO