Studenții organizaseră grupuri de WhatsApp cu ajutorul cărora rezolvau în comun subiectele la examene.
Decanul Facultății de Drept a descris situația ca fiind unică în istorie. „Este șocant să constatăm un asemenea fenomen, e cu totul contrariant pentru principiile pe care ar trebui să le insuflăm viitorilor magistrați, avocați, juriști, profesioniști ai dreptului să descoperim în stadiul formării lor inițiale o asemenea încălcare a acestor principii.”
În urmă cu patru ani, conducerea Facultății de Drept a propus renunțarea la tezele de licență pentru că acestea erau suspecte de plagiat. La data respectivă, oficialii argumentau că lucrările se găseau la vânzare pe internet și că, tehnic, era imposibil să discerni între o lucrare reală și una cumpărată.
Pe de altă parte, sunt semnalate numeroase cazuri de plagiat la lucrări de doctorat la Facultățile de Drept din România. Iar unii profesori universitari au fost condamnați la închisoare cu executare sau suspendare.
La fel, în facultățile din România sunt de notorietate cazurile de cereri de mită pentru promovarea unor examene, iar sistemul școlar românesc pune la îndoială cinstea de multe ori.
Este exmatricularea acestor studenți o pedeapsă corectă sau prea aspră ținând cont de vârsta lor? Este această pedeapsă justă ținând cont de exemplele negative din jurul lor? Poate școala românească să pregătească cetățeni onești și cu respect față de lege?