Autoritățile din București țin școlile închise încă două săptămâni din cauza epidemiei de coronavirus.
Rata de infectare este trecută de 3 la mia de locuitori, iar asta înseamnă scenariu roșu cu școală online.
Nu toată lumea procedează la fel. De exemplu, orașele Bistrița și Suceava, ambele cu scenariu roșu al epidemiei, au lăsat școlile să decidă individual ce norme aplică. Iar până acestea se hotărăsc, școala funcționează normal.
Presiunile pentru redeschiderea școlii au devenit mai importante mai ales după preluarea lor de către PSD. Gabriela Firea cere apăsat în ultimele zile ca aceastea să revină la normal. Un mesaj asemănător vine de la Asociația școlilor private, care spune că orele se pot desfășura în condiții normale.
Iar în mai multe state europene care au declarat carantină, școlile au rămas deschise. Printre ele se află Anglia, Portugalia sau Irlanda. Un articol din revista Nature arată că este puțin probabil ca acestea să fie nuclee de infectare.
Într-o serie de intervenții publice, profesorul Mircea Miclea arată că învățământul online este o variantă deficitară pentru elevi atât din punct de vedere educațional, dar și emoțional. El a cerut autorităților să revină asupra deciziilor de închidere. La fel procedează și medicul Mihai Craiu.
În plus, există nemulțumiri majore din partea elevilor și a părinților față de sistemul de predare online. Nu numai că orele pierd din calitate, dar în multe locuri acestea nici măcar nu se țin, lăsând copiii de izbeliște.
Ești de acord cu închiderea școlilor dacă rata de infectare depășește trei la mie? Este mai bine să ne asumăm un risc calculat, dar copiii să nu piardă din calitatea educației? Sau ne izolăm și sperăm că anul de școală poate fi recuperat în viitorul apropiat? Cine trebuia să ia decizia: școala sau autoritățile locale?