Un nou vârf al epidemiei în România aduce o nouă serie de restricții. Autoritățile au interzis evenimentele private pe întreg teritoriul țării, au limitat funcționarea restaurantelor și au interzis pelerinajele religioase. Cea din urmă măsură împiedică cea mai mare manifestare religioasă din România, cea de la Iași de Sfânta Parascheva, dar și procesiunea de Sfântul Dumitru din Capitală.
La Iași, un grup de protestatari a fost scos cu forța din curtea Mitropoliei de către jandarmi. Cele aproximativ 50 de persoane nu purtau măști. De altfel, aceste două interdicții au dus la un mesaj mai dur al Patriarhei față de autoritățile române, deși relația de până acum dintre cele două părți fusese mai curând bună.
Biserica Ortodoxă a acuzat Guvernul de ”exercițiu de imaginație negativ”, ”dispreț” la adresa credincioșilor, dar și ”aroganță și autarhism”. Patriarhia crede că pelerinajul s-ar fi putut organiza în condiții de securitate.
Guvernul și-a menținut decizia de a împiedica formarea unor convoaie de credincioși care să se îndrepte către Iași. De altfel, majoritatea măsurilor pe care autoritățile le iau presupun limitarea numărului de persoane care se pot aduna în același loc. Astfel a fost anulat și maratonul de la București, au fost reduse întâlnirile electorale la 20 de persoane sau 50 în aer liber, dar nici nu se mai pot face nunți și botezuri.
Este corectă decizia Guvernului de a limita dreptul de întrunire a diverselor grupuri sociale? O vedeți ca o încălcare a drepturilor cetățenești, cum ar fi dreptul la libertate religioasă? Ce cântărește mai mult în această situație: siguranța sanitară sau libertatea fiecărui cetățean?