Confidenţialitate

România în Direct: Primari cu condamnări sau acuzații. Contează morala atunci când alegi un primar? | VIDEO

Curtea de Apel București judecă azi un nou termen din dosarul Colectiv. Este a doua instanță care se va pronunța în dosarul în care există deja mai multe condamnări.

Una îl privește pe primarul ales al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, care are o condamnare de opt ani și jumătate pentru abuz în serviciu la eliberarea autorizațiilor pentru clubul Colectiv.

Cristian Popescu a declarat după alegeri că ”Judecata poporului a învins. Adevărul a învins. Dreptatea a învins.” Popescu Piedone candidase la Primăria Sectorului 5 cu sloganul ”Ai grijă să nu te frigi la vot”.

Nu este singurul caz în care o persoană asupra căreia planează acuzații a fost aleasă în alegeri. S-a întâmplat și la Sângiorz Băi acolo unde primarul care și-a filmat fiica în timp ce era pedepsită în genunchi, Traian Ogâgău, și-a păstrat mandatul. La Mogoșești Siret, în Iași, a câștigat același primar care a recunoscut că a avut raporturi sexuale cu două minore în sediul primăriei. Un alt primar, din Prahova, a fost reales deși a fost condamnat pentru pornografie infantilă.

Adăugați aici și primari care sunt cercetați sau au primit deja condamnări pentru corupție sau conflicte de interese. Dar și pe cei care n-au mai putut candida, dar și-au lăsat copiii în locul lor. În tot acest timp, inițiativa “Fără penali în funcții publice” avansează greu în Parlament, unde a fost adoptată doar de Camera Deputaților. Și mai are de trecut un referendum.

Totuși, cum se explică alegerea acestor persoane? Contează în alegerea unui primar sau consilier și moralitatea? Sau este îndeajuns să fie un bun gospodar pentru localitatea respectivă? De ce credeți că foarte mulți concetățeni au dat un astfel de vot?