Confidenţialitate

România în Direct: Președintele Iohannis cere depolitizarea administrației publice. Meritocrația, proiect real sau schimbarea gărzii de partid? | VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a lansat un apel pentru depolitizarea instituțiilor de stat, de Ziua Unirii Principatelor.

Domnul Iohannis a vorbit de nevoia de meritocrație în instituțiile statului și a accentuat nevoia ca programul România Educată să devină o prioritate a întregii societăți.

Apelul președintelui este făcut tocmai în zilele în care coaliția de guvernare negociază numirile în funcțiile de prefecți, diverse poziții de secretar de stat sau funcții în administrația publică.

Apelul președintelui vine la două luni după ce PNL a fost zguduit de scandalul Ovidiu Ianculescu, cel care a fost destituit ca în locul său să fie pus un membru de partid fără experiență în administrația apelor. La data respectivă, Klaus Iohannis a transmis cu întârziere un mesaj în care arată că se opune unor astfel de numiri.

Ultimele luni nu au fost lipsite, însă de exemple de politizare, de la numirea în fruntea a diverse agenții până la funcțiile din diverse consilii de administrație. PNL și USR au promis, însă, că noile numiri în funcția publică vor produce o schimbare importantă în funcționarea administrației din România. Vicepremierul Dan Barna a anunțat că reforma administrației este o prioritate și că vor fi îndepărtate sinecurile acordate până acum.

Depolitizarea anunțată pentru aceste zile este un efort real sau este doar schimbarea gărzii de partid? Pot PNL și USR să depolitizeze administrația pentru a aduce profesioniști? Cum funcționează numirea în funcția publică din acest punct de vedere? Care sunt experiențele voastre, dacă lucrați în administrația din România? Cum arată un șef numit politic?