Premierul Orban a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că numărul mare de morți în epidemia COVID din România se datorează ”celor care se îmbolnăvesc.”
El a adăugat că „dacă persoanele care se îmbolnăvesc sunt persoane care au și alte boli sau au vârste înaintate, boala afectează mult mai tare aceste persoane.(…)Asta e.”
Săptămâna trecută, România ocupa al doilea loc la mortalitate dintre țările Uniunii Europene.
Într-adevăr, România este printre primele țări europene în privința a diverse maladii cronice. Bolile cronice cardio-vasculare, cele hepatice și diabetul fiind pe locuri fruntașe în Europa.
În continuare, numărul de cazuri în epidemie sporește de la zi la zi. Guvernul a anunțat măsuri mai dure, dar exclude carantina din rațiuni economice.
Iar în urmă cu 24 de ore, Raed Arafat a emis un ordin în care obligă spitalele să primească ambulanțele cu bolnavi.
Justificarea ordinului este dată de faptul că mai multe spitale ajunse la limita maximă a capacității nu au mai primit ambulanțe cu bolnavi încercând să le direcționeze către alte unități.
Practic, în mai multe orașe, sistemul medical a ajuns la limita sa administrativă. Concomitent, sindicatele din sănătate protestează față de măsurile inechitabile ale guvernului în privința sporurilor pentru epidemie, dar și pentru lipsa de resurse în fața acestei crize.
Cum interpretați declarația prim-ministrului? În condițiile în care sistemul sanitar și-a epuizat resursele, a cui este vina pentru înmulțirea deceselor? Sunt vinovați cei care se îmbolnăvesc sau statul care nu reușește să aplice măsuri de prevenție și de tratament?