Premierul Ludovic Orban a anunțat în timpul călătoriei sale la Paris că guvernul nu discută posibilitatea unei noi carantinări a populației în România.
Prim-ministrul spune că ”obiectivul nostru este să nu afectăm economia în niciun fel. ”Premierul adaugă că dorește cât mai puține măsuri de restricționare, iar viața oamenilor să fie cât mai aproape de normal.
De aseamenea, el așteaptă să vadă rezultatele măsurilor deja impuse.
Această declarație vine pe fondul celor mai multe infecții înregistrare de România de la începutul epidemiei.
S-au înregistrat 240 de mii cazuri, iar acestea se vor dubla în următoarele două luni, spun specialiștii. În același timp, Europa înregistrează o explozie de cazuri zilnice, care ajung și până la 50 de mii îmbolnăviri, cum e cazul Franței.
Cancelarul Merkel a anunțat la rându-i, după cel mai mare număr de cazuri din Germania că virusul nu mai poate fi controlat cu metode simple. Fără a folosi cuvântul carantină, ea a vorbit de renunțarea la toate evenimentele mari, chiar și-n exterior, până în luna februarie.
În România, ideea carantinării a fost respinsă atât de președinte cât și de prim-ministru. La fel, posibilitatea ca circulația să fie interzisă în timpul nopții este doar un subiect de gândire.
În același timp, paturile de terapie intensivă aproape s-au umplut. Pe de altă parte, cifrele oficiale arată că economia nu recuperează ceea ce-a pierdut în ultimele luni, iar Guvernul se împrumută la cote din ce în ce mai înalte.
Sunteți de acord cu anunțul premierului că economia este prioritatea în aceste momente, iar măsurile dure sanitare mai pot aștepta?
Cum credeți c-ar trebui să procedăm în perioada următoare? Să menținem actualele măsuri până boala se stabilizează sau să oprim cele mai multe activități, să rupem lanțul contagiunii și de abia apoi să recuperăm rapid în economie?