Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, spune că din punctul său de vedere nu ar trebui să existe activități economice închise în România. El spune că economia trebuie să-și găsească moduri de a funcționa în continuare. El a dat exemplu de firme care s-au reprofilat sau și-au regândit activitatea ca să treacă de restricțiile impuse.
Pe de altă parte, statul nu va plăti ajutoarele promise pentru firme, așa numitele granturi, care au valori de la 2000 de Euro până la peste 100.000 de euro, decât atunci când va fi aprobat bugetul. Măsura 2, cum este numită, este blocată în parte, după ce o serie de plăți au fost făcute, de inexistența bugetului. Mai multe mii de companii s-au plâns că ajutorul de stat lipsește.
Cele mai afectate companii din România sunt cele din industria ospitalității, închise sau limitate în capacitate de-a lungul mai multor luni. Alte industrii au încetinit ritmul de lucru și s-au bazat pe ajutoare de stat, dar acestea au venit cu întârziere. Numărul șomerilor a cresut încet, dar constant, ajungând la peste 3% la finalul anului, dar în scădere față de primele luni ale crizei.
S-a adaptat afacerea în care lucrezi la noile condiții de criză? Este ministrul Năsui realist când spune că nicio afacere nu ar fi trebuit închisă și că sunt căi de adaptare? Ce măsură te-ar putea ajuta în acest an ca să poți merge mai departe?