Din ce în ce mai multe date arată că incendiul de la Piatra Neamț pleacă de la o improvizație.
Din cauza numărului mare de bolnavi, secția ATI a fost regândită și au apărut lucrări de construcții și electrice fără autorizație.
Pompierii spun de existența unui perete care a trebuit dărâmat ca să poată interveni. La aceasta se adaugă temerea medicilor că instalațiile electrice și de oxigen din spitale nu vor ține din cauza folosirii intense.
Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți experți povestesc despre slaba calitate a lucrărilor și materialelor pentru diverse investiții publice.
Fie că este vorba de materiale ieftine la prețuri supraevaluate, fie că sunt lucrări de mântuială, acestea pun în pericol zeci de investiții, dar și viața celor care le folosesc. Adăugați controale și recepții de mântuială plus o seamă de contracte date clienților de partide.
Mai mulți medici și șefi de spitale spun că în acest moment standardele impuse de DSU nici măcar nu mai pot fi atinse din cauza vechii clădirilor și a modului în care au fost proiectate. Toată lumea avertizează că o astfel de tragedie se poate repeta. Și nu numai în spitale, ci și pe școli și pe drumuri. În foarte multe situații, România a devenit din țara lucrului făcut, țara lucrului de mântuială.
Cătălin Striblea vă invită să vă povestiți astăzi experiențele la România în Direct.
Cât de sigure sunt lucrările și reparațiile pe care le știți? Unde și-n ce situații ați văzut impovizații și cât de periculoase sunt ele?
Cine este vinovat pentru o mulțime lucrări care ne pun viața în pericol: muncitorii, cei care controlează sau rețeaua administrativă care vrea să cheltuiască cât mai puțini bani? Sunt standardele prea înalte sau noi nu respectăm regulile?