Confidenţialitate

România în Direct: Ilie Bolojan concediază jumătate dintre angajații CJ Bihor. Este nevoie de austeritate? | VIDEO

Noul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat că urmează o reorganizare a instituției, dar și concedierea a jumătate dintre angajați.

El spune că va concedia 86 de angajați și că în instituție vor mai rămâne 88. După primele sale zile în Consiliu, Ilie Bolojan a constat că există persoane ”fără obiectul muncii”, dar care au salarii foarte mari. În plus, unele primesc și bani pentru participarea la proiecte europene fără miză.

Ilie Bolojan este primul nou ales care anunță că va face economii la buget. Acestea se cifrează la 270 de mii de euro lunar. Lui i se alătură președintele Consiliului Județean Caraș Severin, Romeo Dunca, nemulțumit de structura stufoasă a instituției, dar și de modul în care se cheltuie banii. Presa locală estimează că dintre angajații CJ, dar și ai instituțiilor din subordine, vor pleca 500 de oameni.

Deși este în plină criză bugetară și economică, fondul de salarii al angajaților de la stat a crescut în ultimul an cu 0,5 puncte procentuale, împovărând și mai mult bugetul României.

Noii primari nu au anunțat însă concedieri masive, iar în fața alegerilor, PNL, aflat la guvernare, nu pomenește nimic de acest lucru. PSD, care are majoritatea parlamentară susține, însă, că noul buget va avea măsuri de austeritate. Între timp, presa adună noi și noi sporuri din zona bugetară. Acestea merg de la condiții vătămătoare de muncă până la spor pentru folosirea calculatorului.

Este corect ca aceste disponibilizări să se facă în plină pandemie? Este necesar ca România să înceapă un program de austeritate pentru a face față crizei bugetare? Ce sporuri credeți că sunt corecte pentru un lucrător la stat? Și care sunt cele care nu ar trebui acordate?