Guvernul a anunțat că suspendă tichetele de vacanță pentru bugetari pe tot parcursul anului 2021. Măsura se alătură altora care vin să redreseze bugetul aflat într-o profundă criză. Statul le asigura tichete de vacanță celor peste 1,2 milioane de angajați, dar acest lucru poate fi făcut și de companiile private, care primesc facilități la impozite.
Valoarea unui tichet de vacanță este de 1450 de lei. În ultimii ani aceste au fost văzute ca un ajutor pentru turismul din România. Multe hoteluri și pensiuni și-au dezvoltat afacerile pe baza lor și au avut un public asigurat. Cu atât mai mult, în pandemie, aceste tichete au fost motorul industriei. Și alte state europene procedează la fel, fie că e vorba de Polonia, Cehia, Slovacia sau unele regiuni din Franța.
Pe de altă parte, prezența lor a distorsionat piața și a mărit prețurile în defavoarea celor care nu primesc aceste tichete. Foarte mulți angajați în domeniul privat consideră aceste tichete ca un venit discriminatoriu față de alți cetățeni. În plus povara asupra bugetului este semnificativă, depășind 300 de milioane de euro anual.
Suspendarea tichetelor este un gest corect în plină criză economică? Ar trebui menținute sau desființate de tot? Duc aceste tichete la discriminare între cetățenii români?