România a început etapa a doua a campaniei de vaccinare, cea în care se înscriu persoanele de peste 65 de ani, dar și lucrători din grupurile esențiale.
Duminică seara erau înscrise în această a doua etapă peste 240.000 de persoane. Cei mai mulți erau cetățeni de peste 65 de ani, iar grupurile bolnavilor cronici și lucrătorilor esențiali se aflau la egalitate.
Înscrierile s-au făcut majoritar prin platforma electronică pusă la dispoziție de stat, dar experiențele publicului au fost diferite. Unii au reușit să se înscrie foarte ușor, alții au întâmpinat blocaje și întârzieri, totul culminând cu oprirea temporară a platformei în această dimineață.
Dozele alocate de vaccinuri s-au epuizat rapid cel puțin în București și în localitățile mari, oamenii căutând și centre de vaccinare în localități apropiate.
Ministrul Voiculescu a numit inițial programul drept un succes, dar în urma a sute de reclamații pe Facebook a exprimat rezerve. A existat și un episod în care ministrul a testat funcționalitatea platformei cu datele furnizate de asigurați. Între timp autoritățile au sporit numărul centrelor de vaccinare și au primit noi doze de la Pfizer.
Organizarea campaniei a fost marcată și de un conflict politic pe banii de finanțare între guvern și primari.
De asemenea, mulți medici s-au plâns că nu au instrumentar, iar Europa FM a publicat o înregistrare în care șefii ISU făceau presiuni asupra medicilor să vaccineze cu instrumentarul din spitalele lor. România este în partea a doua a clasamentului vaccinării în Uniunea Europeană, dar depășește țări cu sisteme medicale și administrative mult mai puternice.
Cum apreciați că decurge campania de vaccinare în România? Este o reușită sau nu a autorităților române? Ce experiențe ați avut în această perioadă? Iar dacă lucrați în sistem, ce nu merge bine în interiorul său?