Un proiect de ordonanță a stîrnit vâlvă în societate de câteva zile: spitalele și clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate, ca și spitalele de stat. Până acum ele puteau accesa fondurile de la CNAS doar dacă unitățile de stat nu aveau capacitatea necesară.
Ministerul Sănătății spune că e normal ca bolnavii să poată alege, de vreme ce banii urmează pacientul, adică statul va deconta aceeași sumă și la stat și la privat. Nu dă, însă, un răspuns clar la întrebarea dacă la privat se vor plăti niște sume în plus pentru spitalizare sau alte servicii. Iar politicienii PSD spun că proiectul e primul pas spre o privatizare a asistenței medicale, chiar dacă guvernul neagă vehement acest lucru.
Care credeți că sunt pericolele sau beneficiile acestei posibile schimbări? E bine ca pacientul să poată alege, chiar dacă va ajunge să plătească un supliment la un spital privat? Trebuie ca programele de sănătate, pentru boli grave, să fie decontate doar la stat? E un mit că spitalele private oferă condiții mai bune de investigație și tratament? Ar trebui să li se interzică și doctorilor să profeseze și colo, și dincolo, pentru a nu dirija banii de la stat la privat?
În concluzie, până unde ar trebui să meargă liberalizarea serviciilor medicale?
Dezbaterea România în Direct începe cu Tudor Mușat la Europa FM la ora 13:15 și continuă online pe europafm.ro.
Fiecare ediție poate fi urmărită și în format video, atât pe europafm.ro, cât și pe Facebook și pe Canalul de YouTube Europa FM.