Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Pensii majorate de la 1 septembrie. În ce condiții sunteți de acord?

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a anunțat intenția Guvernului de a majora pensiile de la data de 1 septembrie cu 10 procente. Este doar ultimul dintr-o listă de oficiali, începând cu Klaus Iohannis care spun că majorarea este posibilă. Ministrul Cîțu spune chiar că această majorarea lasă loc și de investiții.

Datele economice îi contrazic pe guvernanți. România are cel mai mare deficit bugetar din ultimii ani, care se va îndrepta către opt procente din PIB la finalul anului, în condiții de pandemie. Datoria publică va depăși jumătate din PIB în acest an. La fel, sectorul bugetar este nerestructurat și este improbabil ca pensiile speciale să fie micșorate. Calificativul României la companiile internaționale de rating este cu o treaptă deasupra categoriei “gunoi”, de unde te mai poți împrumuta doar la prețuri uriașe.

Totuși, Barometrul Europa FM, realizat de IMAS și publicat astăzi, arată că majoritatea românilor, 66 de procente, spun că sunt de acord cu majorarea pensiilor. Mai bine de un sfert spun că acest lucru trebuie făcut chiar cu 40 la sută. Iar altă pătrime cred că o mărire de măcar 20 la sută este necesară.

Este clar că populația așteaptă rezolvarea acestei probleme. Întrebare este cum poate fi făcută? În ce condiții ați fi de acord cu majorarea pensiilor? La ce-ar trebui să renunțe societatea pentru a putea plăti pensii decente? Ar trebui tăiate pensiile speciale, redus numărul de bugetari, renunțat la investiții sau continuate împrumuturile de la bănci?