Președintele Trump a anunțat în această noapte că numărul celor care ar putea muri în America s-ar putea să ajungă la 200 de mii de persoane.
În România nu s-a făcut niciodată o astfel de estimare, dar a fost avansat un număr de bolnavi de până la 20 de mii, în varianta lui Alexandru Rafila sau doar 10 mii în varianta ministrului Tătaru. Duminică, președintele Iohannis ne-a spus că urmează o perioadă și mai grea.
În aceste condiții, în Ordonanța Militară numărul patru se află mai multe prevederi care îi obligă pe medici să muncească acolo unde vor fi trimiși de stat. Detașările și delegările vor deveni obligatorii. Refuzul de a interna un pacient înseamnă dosar penal. De asemenea, medicii bolnavi vor fi obligați să intre să lucreze în spital dacă simptomele coronavirusului sunt ușoare.
În același timp, însă, toți medicii spitalului din Mioveni au demisionat din lipsă de echipamente. Iar zeci de medici din toată țara, se plâng că sunt trimiși la luptă fără arme. Măsurile Ministerului Sănătății au stârnit protestele sindicatelor medicale, oamenii spunând că le sunt încălcate mai multe drepturi. În alte cazuri din țară, medicii au refuzat internarea unor suspecți de COVID din lipsă de materiale.
Putem să le cerem eroism acestor oameni, când nu au mare lucru la îndemână? Cât de corect este față de ei și familiile lor să-i trimitem la îmbolnăvire sigură? Pot ei refuza să-și facă treaba dacă nu au ce le trebuie? Ce este de ales între eroism și umanitate, în aceste condiții?