Patru persoane au murit și câteva sute de localități din România au fost afectate de inundații. Sute de persoane au fost evacuate, iar codurile roșii de inundații persistă pe mai multe râuri. Inundațiile au fost declanșate de ploile cele mai mari din ultimii 60 de ani. Au fost zile în iunie în care, în câteva ore, a plouat cât într-o lună. Aceste ploi au venit după o secetă care a durat șapte luni și care a fost cea mai mare din ultimii zeci de ani, în tot estul Europei.
Guvernul a avut mai multe ședințe speciale ca să hotărască modul în care-i ajută pe sinistrați. Președintele Iohannis a folosit momentul pentru a anunța că, în anii următori, România va face o serie de investiții, cu bani europeni, care să protejeze natura. El a vorbit de schimbări climatice și a spus că îndiguirile nu mai sunt de ajuns. Președintele Iohannis a cerut păstrarea fondului forestier și oprirea tăierilor de păduri.
În același timp, pe masa Cotroceniului se află încă la promulgare proiectul de lege privind DNA-ul pădurilor. Această lege creează un compartiment special împotriva furturilor silvice. În România, se fură anual 20 de milioane de metri cubi de lemn, față de cele 18 care se taie în mod legal. Țara noastră a ajuns sub media europeană la suprafețe împădurite și niciuna dintre metodele de oprire a defrișărilor nu a dat rezultate.inunsa
Care credeți că e cauza acestor fenomene meteo extreme? Sunt acestea agravate de furturile sistematice ale mafiei lemnului? Cum poate fi oprit acest furt de lemn din România? De ce nu funcționează măsurile luate de stat? Care e primul lucru pe care ar trebui să-l facă guvernanții în acest domeniu?