Confidenţialitate

România în Direct, cu Cătălin Striblea: Evaluarea Națională. Note mari doar pentru copiii cu bani. Ce facem? – VIDEO

Rezultatele de la Evaluarea Națională sunt cele mai bune din ultimii trei ani. Trei sferturi din copiii care au participat au luat note de trecere. Adevărul stă însă în detalii, iar dacă te uiți mai departe pe rezultate, vei vede un eșec de proporții. Din măcar două motive.

Datele arată că 40 la sută dintre copiii care au pornit la școală acum opt ani ori nu au trecut Evaluarea, ori nu mai sunt în scriptele școlare. Au plecat din țară, au abandonat, nu s-au mai prezentat la ore. De asemenea, jumătate din copiii de la țară au luat sub 5 la matematică. Ca și 20 la sută dintre cei de la oraș. În plus, 40 la sută dintre copiii de la țară nu au promovat Evaluarea Națională.

Cele mai proaste rezultate sunt în județele cele mai sărace ale României, adică în Teleorman, Giurgiu, Vaslui, Botoșani. Iar acest lucru nu se întâmplă prima dată. Ele au rezultatele cele mai slabe de câțiva ani, acum fiind chiar un pic mai bune.

În același timp, orașele mari, cu putere financiară și părinți mai cu dare de mână au notele cele mai mari, cu mii de copii care au note între 9 și 10. Rezultatele acestea vin după ce secretarul de stat Luminița Barcari a declarat că un copil “care nu face meditații ar fi putut lua 5-6 la examen.”

Credeți că notele arată exact valoarea elevilor care au terminat clasa a VIII-a? Este mulțumitor că au promovat trei sferturi din copii sau procentul ar trebui să fie mai mare? Un copil sărac are șanse corecte în școala din România? Poți reuși în școala din România fără implicarea părinților care să-și susțină copiii cu timp și bani? Ce facem să stopăm acest decalaj?