Noi incidente violente au avut loc noaptea trecută în mai multe cartiere sărace din România. Poliția a intervenit și a făcut arestări în Codlea, Copșa Mică și Buftea. Cel puțin trei polițiști au fost răniți, iar mascații au ridicat mai multe persoane.
Este al doilea val de incidente după cele din București, Săcele, Ploiești, Galați sau Fetești. Toate aceste evenimente au avut loc cu o participare activă a unor membri ai comunității rrome. O parte dintre confruntări au pornit chiar de la petreceri în care cei prezenți au refuzat să respecte regulile de carantină.
E vorba de zone în care legea ajunge greu și rar, iar civilizația și educația cu atât mai puțin. Aici, rata de sărăcie este de 95 la sută, iar cea a sărăciei extreme de peste 50 la sută. Spre deosebire, restul cetățenilor sunt afectați de această problemă în proporție de 3 la sută. Fără resurse și fără acces la educație, aceste comunități au aderat la un alt sistem de valori, care exclude respectul față de lege, dar îl acordă membrilor comunității care încalcă legea. Această situație se perpetuează de mai bine de 30 de ani, ducând la un nou sistem de valori: șmecheria.
Voi ce credeți că a declanșat acest val de violențe? Aveți astfel de comunități acolo unde trăiți? Cum vă afectează? Cum scăpăm noi de șmecherie? Cum pot fi convinși acești oameni că există variante mai bune? Ce ar trebui să facă statul român: să întărească răspunsul Poliției sau să găsească alte metode?