După ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, Laura Codruța Kovesi a declarat la Europa FM că această decizie apără întreg sistemul judiciar. La rându-i președintele Klaus Iohannis a cerut Curții să revizuiască decizia privind-o pe Laura Coduța Kovesi, dar și altele luate ”pe baza unor declarații politice.”
Hotărârea CEDO arată că unui cetățean român i-a fost interzis accesul la justiție tocmai de către instituția care trebuia să-i apere acest drept. Aceasta este doar ultima dintr-un șir de controverse care au marcat CCR în ultimii 15 ani. Acuzată de politizare și lipsă de profesionalism, Curtea a dat mai multe decizii criticabile începând cu reducerea atribuțiilor președintelui și continuând cu hotărâri date pentru o singură persoană. Apoi a desființat abuzul în serviciu și o serie de incompatibilități, dar a și adăugat la legi, renunțând la funcția de interpretare. Este, însă, pentru prima dată când o decizie a sa este pusă la îndoială de o Curte internațională.
Ar trebui CCR să-și revizuiască propriile hotărâri? Ce urmări ar trebui să aibă decizia CEDO în cazul Kovesi? Cum ajută această decizie lupta anti-corupție din România? Ce mecanism ar trebui să aibă numirile la CCR astfel încât această să redevină o instituție de încredere?
De la ora 13:15, Cătălin Striblea vă așteaptă să sunați la Europa FM, la 0372 069 599, pentru a vă spune opinia la România în Direct.
https://www.facebook.com/europafmromania/videos/168397254534660/