Două cazuri de violență asupra copiilor în decurs de câteva zile au șocat opinia publică din România.
La Hunedoara, un bărbat și-a lovit nepotul de 13 ani, acesta având o fractură craniană. Bărbatul a încercat să oprească astfel o neînțelegere între băiat și fiul său de 7 ani. Agresorul a fost arestat pentru 30 de zile.
La Suceava, un copil de 8 ani a fost bătut cu o scândură de tatăl său. Deși erau prezenți, mama și frății săi s-au temut să intrevină. Bărbatul are antecedente penale și a a fost audiat de Poliție. Soția sa a refuzat să depună plângere.
Mai multe rapoarte interne și internaționale arată că violența împotriva copiilor este larg răspândită în România. Astfel, în fiecare oră sunt bătuți doi copii, iar numărul cazurilor de violență crește cu o mie în fiecare an. Datele arată că jumătate dintre părinți cred că lovirea este spre binele copilului și doar 1 din 10 părinți spun că nu și-ar lovi copilul în nicio situație.
Discutăm la România în Direct acest subiect, alături de jurnalistul Pro TV, Alex Dima. El spune într-o postare pe Facebook că ”violența face parte din cultura și educația noastră.” Și face un apel la comunitate pentru a rezolva aceste cazuri. ”Unde sunt polițistul, primarul, oamenii plătiți de primărie să facă asistență socială? Unde sunt vecinii care aud un copil urlând de durere?”
Este într-adevăr violența parte din cultura și educația noastră? Poate interveni comunitatea într-o astfel de agresiune sau este doar treaba familiei? Știți astfel de cazuri? Ce faceți într-o astfel de situație?