Președintele Klaus Iohannis a negat într-o conferință de presă c-ar ști de cazul lui Ovidiu Ianculescu, un inginer care acuză c-a fost forțat să-și dea demisia din funcția de director al SGA Mureș prin presiune politică exercitată de lideri ai PNL. Președintele Iohannis a spus, însă, că un nivel de politizare, meritocratică, este necesar pentru a face statul să funcționeze.
Cazul Ianculescu a fost prezentat de Recorder, publicație care a prezentat și o serie de înregistrări care arată că asupra directorului de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș s-au făcut presiuni. Ianculescu a fost înlocuit de un politician local care nu are nicio pregătire în domeniul pe care-l gestionează.
Sub presiunea opiniei publice, șefii de la Apele Române l-au destituit pe politicianul fără experiență, dar au refuzat să-și asume vinovăția sau decizia în cazul demiterii lui Ianculescu. Mai mult, au pornit un șir de declarații politice care pun la îndoială mărturiile acestuia, dar și buna sa credință.
Nu este singura decizie de acest fel în sistemul Apelor Române. Toți directorii regionali au fost schimbați în ultimul an. Iar aceste cazuri se repetă la nivelul unor alte instituții fie că vorbim de spitale, inspectorate școlare sau direcții silvice. Presa abundă de relatări în care diverși șefi au fost schimbați politic cu persoane mai mult sau mai puțin pricepute în ceea ce fac.
România în Direct vă invită să vă prezentați experiențele personale. Ați fost în situația de fi supus unor presiuni politice voi sau persoane pe care le știți? Ce s-a întâmplat? Care credeți c-ar trebui să fie soluția în cazul Ianculescu? Cum ar trebui să funcționeze sistemul administrativ din România în privința numirilor în funcții? Până la ce nivel ați accepta ca aceste funcții să fie politizate?