Statul român reușește să facă în jur de 100 de doze pe săptămână și din acest motiv nu poate îndeplini obiectivul fixat de UE care spune că până la toamnă majoritatea populației ar trebui vaccinată. Cu toate acestea, România este fruntașă în Uniunea Europeană, ajungând chiar pe locul doi la numărul de doze făcute.
Pe de altă parte, la nivelul populației, abundă criticile față de modul în care este organizată campania de vaccinare. Principala nemulțumire este legată de organizarea etapei a doua, unde sunt vaccinați la un loc bătrânii, bolnavii cronici și lucrătorii esențiali. În mai multe situații se raportează apariția unor ultra-privilegiați sau blocarea unor centre de vaccinare doar pentru anumiți lucrători. 340 de centre de vaccinare sunt blocate pentru lucrători esențiali, față de 213 pentru bătrâni și bolnavi cronici.
De asemenea, datele arată că există o campanie de vaccinare paralelă, iar 5000 de oameni apar în fiecare de zi în sistem, fără să fi fost programați. Cei înscriși se apropie de un milion, dar în perioada următoare va avea loc o încetinire a campaniei din cauza lipsei dozelor.
România în Direct vă invită să faceți o evaluare a campaniei de vaccinare. Cum apreciați că funcționează această campanie? Care e principala problemă pe care ați întâlnit-o în aceste zile? Cui ar trebui să asigure statul prioritatea la vaccinare: vârstnicilor sau lucrătorilor esențiali?