România va fi afectată, începând de sâmbătă seară, de Furtuna Ashley – care traversează Europa, cu ploi, vijelii și aer polar. Vârful de intensitate al acestui ciclon – format de aer polar maritim – va fi duminică seara, iar cele mai afectate zone vor fi Bucureștiul și alte județe din sudul țării.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre datele Centrului european pentru prognoze METEO: „Între 30 septembrie și 3 octombrie vom resimți efectele activității ciclonice în special în sudul și centrul României”
„Între 30 septembrie și 3 octombrie vom resimți efectele activității ciclonice în special în sudul și centrul României cu posibile efecte și în zona de sud-est a țării. Îndeosebi în Oltenia și în Muntenia estimăm că vom avea precipitații care pot să ajungă și la 100 de litri pe metrul pătrat. Ar putea genera creșteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni”, a spus ministrul Mediului Mircea Fechet.
Așadar, furtuna Ashley va intra sâmbătă în România și va afecta zona Arad – Timișoara. Va merge apoi spre centrul țării – Transilvania.
Duminică, ar urma să se îndrepte către sud.
În zonele considerate vulnerabile – pe râurile mici din bazinele hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea – sunt posibile viituri, ca urmare a ploilor abundente
„Putem înregistra viituri importante, mai ales în bazinul hidrografic Jiu, în bazinul hidrografic Olt și în bazinul hidrografic Argeș-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar Dunării. Astfel, debitele pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge inclusiv valori de 9.000, poate 9.500 de metri cubi pe secundă. Această creștere nu e una care ar trebui să ne alarmeze la acest moment, Asta înseamnă o creștere cu încă 50 de centimetri față de prognoza inițială”, a mai spus Mircea Fechet.
Vineri se va stabili ce fel de alerte meteo vor fi emise. Între timp, se consolidează unele diguri cu probleme, mai spune ministrul Mediului
„Pe râurile mici din cele trei bazine hidrografice cel mai probabil vom avea avertizări de cod portocaliu sau chiar de cod roșu în funcție de intensitatea precipitațiilor. Administrația Națională Apele Române a pregăti echipele și materialele necesare pentru intervenția în bazinele ce urmează a fi afectate. Am dispus deja închiderea cu panouri a breșei de pe digul râului Olt, pe malul drept în amonte de localitatea Islaz. De asemenea, continuăm lucrările de consolidare cu saci de 1-2 tone, big bags, cum îi numesc colegii mei”, a mai spus ministrul Mediului.
Furtuna Ashley și efectele sale sunt așteptate în condițiile în care este așteptat un vârf al viiturii pe Dunăre la 1 octombrie, potrivit estimărilor actualizate.
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin