Cele mai multe accidente rutiere pe șoselele din țară sunt provocate de tinerii șoferi cu vârste între 18-25 ani, de asemenea în multe accidente sunt implicați minori.
Consecințele lipsei de bază a educației pentru siguranță se văd în datele Eurostat, precum și în statisticile Poliției Române. Asociația EDIT (Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului) vine cu o soluție prin primul Program Național de Educație pentru Siguranță (PNES).
Acesta a fost gândit pe o perioadă de 3 ani și are scopul de a dezvolta proiecte și modele de bune practici în special în domenii ce țin de siguranța tinerilor. Vorbim despre proiecte, în desfășurare, bazate pe educație rutieră, dar și educație pentru prim-ajutor și situații de urgență.
Săptămâna trecută, Programul Național de Educație pentru Siguranță a ajuns cu un astfel de proiect la Cluj-Napoca, Arad și Timișoar.
La Cluj-Napoca, beneficiarii direcți au fost elevii din clasa a III-a a Scoalii Gimnaziale “Ion Agarbicenu”, precum și liceenii din clasele a XI-a și a XII-a de la Liceul Teoretic “Avram Iancu”.
La Arad, Asociația EDIT a ajuns la Școală Generală “Vasile Goldiș” și la Colegiul Național “Vasile Goldiș”, la clasele a III-a și respectiv a XI-a și a XII-a.
Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara a fost vizitat în cadrul turneului PNES.
Pentru anul 2020, EDIT își propune să ajungă în cât mai multe alte orașe din țară, atât prin PNES cât și prin alte proiecte pe care le are în desfășurare.