România a fost exclusă din competiția Eurovision 2016, din cauza datoriilor pe care televiziunea publică din România le are către EBU – 16 milioane de franci elvețieni.
Pe lângă faptul că România nu va fi acceptată pe scena Eurovision, țara noastră nu va primi, prin satelit, nici semnalul pentru a putea transmite această competiţie. Practic nu vom vedea competiția din Suedia la TVR.
Este prima dată în istoria concursului Eurovision când o ţară este eliminată. Există însă consecințe mai grave, din cauza acestor datorii.
România își pierde dreptul de a transmite competiții sportive care erau deja contractate, inclusiv Campionatul European de Fotbal din 2016 și Jocurile Olimpice de la Rio.
Potrivit unui comunicat, TVR pierde şi următoarele avantaje:
- accesul la reţeaua EUROVISION care asigură un schimb permanent de ştiri şi programe sportive între membrii EBU (Jocurile Olimpice, Campionate de fotbal), prin intermediul satelitului;
- accesul la studii şi recomandări de specialitate în domeniul echipamentelor de televiziune, cursuri de pregătire profesională în diferite domenii de specialitate (producţie, ştiri, tehnologie web, management etc.);
- accesul la întreaga legislaţie juridică în materie de televiziune;
- participarea cu reprezentanţi la şedinţele de lucru din cadrul departamentului de televiziune unde sunt prezentate cele mai noi tendinţe în domeniu;
- participarea la realizarea de programe în coproducţie;
- participarea la concursuri europene care se preiau şi difuzează în direct, precum Eurovision Song Contest, Eurovision Junior.
TVR a precizat în comunicat că reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume – au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie.
Decizia conducerii EBU vine ca urmare a situaţiei generate de neplata datoriilor acumulate de TVR în ultimii opt ani. Reprezentanţii Televiziunii Române au anunţat partenerii că TVR nu va mai putea susţine plăţile datoriilor, ultima tranşă, în cuantum de 250.000 de euro, fiind achitată în luna ianuarie.
Conducerea TVR a făcut numeroase apeluri şi a prezentat posibile soluţii către instituţiile abilitate, în vederea asigurării unei finanţări corecte a serviciului public de televiziune, însă nu a primit niciun răspuns pozitiv.
În acelaşi sens, reprezentanţii EBU au transmis mai multe solicitări autorităţilor române în vederea susţinerii televiziunii publice.
În ultima adresă, EBU a solicitat un răspuns din partea instituţiilor contactate până joi, 21 aprilie, ora 20.00, în caz contrar anunţând că vor demara procesul de excludere a României de la Eurovision şi a TVR din rândul membrilor organizaţiei.
Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.
Tot TVR precizează că România are cea mai scăzută taxă tv din Uniunea Europeană şi una dintre cele mai mici din Europa – aproximativ 11 euro/an. Această taxă nu a fost indexată niciodată din anul 2003, în condiţiile în care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU şi ceilalţi parteneri au crescut în fiecare an. Această situaţie, coroborată cu un regim restrictiv de difuzare a spoturilor publicitare şi alte prevederi legislative (eliminarea scutirii de TVA pentru programe şi licenţe, introducerea contribuţiei pentru CNC de 15% din veniturile din publicitate – faţă de 3%, în cazul posturilor comerciale- etc) au afectat veniturile televiziunii publice.
TVR a mai contractat, pentru anul acesta şi următorii, prin intermediul EBU:
• Preliminarii CM de fotbal 2018, toate meciurile Naţionalei;
- următoarele două ediţii ale Campionatului Mondial de Fotbal şi ale Cupei Confederațiilor,
- Campionatul European de înot,
- Campionatul European de canotaj,
- Campionatul European gimnastică artistică şi ritmică.
TVR a avut de la EBU meciurile din preliminariile CE 2016.
Reacția Guvernului:
”Sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am găsit soluţia tehnică legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispoziţie. Garanţia înseamnă plată. Noi nu putem să ne jucăm cu o garanţie dacă nu ştim soluţia tehnică, legală pentru această plată. Nu o avem în acest moment şi nu cred că este posibilă de vreme ce nu am găsit-o” a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Întrebat despre transmiterea altor competiţii internaţionale, Dan Suciu a răspuns că “Executivul nu are acest mandat să lucreze acum în ceea ce înseamnă reformarea structurii publice de televiziune, ţine doar de autoritate. Noi ne-am arătat toată dispoziţia pentru a interveni în acest proces, pe baza limitelor legale pe care le avem”.