Confidenţialitate

România este pe locul 3 în UE la numărul de oi

România este depășită doar de Marea Britanie și de Spania la numărul de oi.

Ea se situează, potrivit EUROSTAT, pe locul al treilea în Uniunea Europeană, cu aproape 10 milioane de oi anul trecut.

Marea Britanie se află pe primul loc cu 24,5 milioane capete şi Spania pe al doilea – cu 15,9 milioane ovine.

În urma României se situează Grecia, Italia, Franţa, Irlanda şi Portugalia.

Totodată, România a obținut cele mai mari sume din exporturile de animale vii din speciile ovine şi caprine, circa 146,8 milioane de euro.

Eurostat informează că și consumul de carne de ovine în România, în anul 2016, a fost în medie de 2,6 kg/locuitor, în uşoară creştere faţă de 2015 când se înregistra un consum de 2,3 kg/locuitor, dar semnificativ mai mare faţă de anul 2014 când era de numai 0,7 kg/locuitor anual.

Consumul cel mai mare de carne de oaie, respectiv de miel, este în perioada Paştelui, când necesarul este acoperit în mare parte din producţia autohtonă.

În comparaţie, media consumului în UE a fost de 2 kilograme pe locuitor anual în 2015, faţă de 1,9 în 2014, Franţa şi Irlanda înregistrând cel mai mare consum, de 2,9 kilograme, respectiv 2,8 kilograme pe locuitor anual.