Primul caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat, la 26 februarie, în România.
Un tânăr din judeţul Gorj a fost testat pozitiv, fiind contact al unui italian venit în vizită.
Pe atunci, mai multe țări europene erau afectate.
China, țară unde a izbucnit pandemia, instituise carantina în regiunea Wuhan.
La 60 de zile de la acel moment, în România sunt consemnate 10.635 de cazuri.
Bilanțul deceselor a depășit pragul de 600.
Experții sunt de părere că măsurile de distanţare socială luate din timp, după ce autorităţile au văzut ce se întâmplă în alte state din Europa, au avut rezultate.
Totodată, aceştia nu exclud ca şi în România numărul de cazuri să crească brusc, dacă oameniii nu vor fi responsabili şi nu vor respecta în primul rând normele de igienă şi nu vor purta mască atunci când ies în spațiile publice.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a atras atenția populației, sâmbătă, că actualele restricții rămân în vigoare până la jumătatea lunii viitoare, când expiră starea de urgență.
Raed Arafat a admis faptul că unii cetățeni nu mai respectă regulile de distanțare socială și izolare.
“Mesajul președintelui [Klaus Iohannis – n. red.] cred că a fost foarte clar, [anume] că, până în data de 15 mai, nu se relaxează nimic. Interpretarea unora că, gata, de acum am început relaxat, poate avea efecte foarte negative, care pot să impacteze inclusiv deciziile noastre ulterioare. Deci, încă suntem sub incidența restricțiilor și este foarte justificat să fim. Deci nu avem acest lux de a reveni la ce a fost înainte și, nici în perioada în care vor începe măsurile de relaxare graduală, care înseamnă cu nu toate măsurile se iau deodată, nici atunci nu vom putea să revenim complet la ceea ce era înainte (…) În fiecare loc de muncă, trebuie să fie niște reguli pentru această relaxare. revenirea la ce a fost înainte, nu numai în România, ci în toată lumea, este exclusă. Vom începe să conviețuim cu virusul și va mai dura o perioadă până, încet-încet, să revenim la statusul de normalitate”, a spus secretarul de stat la Realitatea Plus.
“Totul depinde de populație. Pentru acum, s-au impus niște reguli, sunt controlate (…) este responsabilitatea populației trebuie să le respecte. La momentul de relaxare, reponsabilitatea devine mai mare de partea populație”, a adăugat Raed Arafat.
“Este muncă de echipă! Dacă populația nu își joacă rolul corect, înseamnă că vom eșua (…) Dacă nu respectăm regulile impuse, riscul de revenire a unui noul val de infecții este extrem, acest lucru nu poate nimeni să îl nege. Oricum, noi ne așteptăm la un nou val în toamnă, dar dacă nu respectăm regulile, putem să avem creșteri de cazuri la Terapie Intensivă, pe secții… Pentru noi, încă este un virus nou. Dacă nu respectăm regulile, s-ar putea să primim o lovitură de boomerang, să ne întoarcem la o situație gravă, care necesită alte măsuri mai restrictive”, a avertizat Raed Arafat.
Aflat în control la Sfântu Gheorghe și la Brașov, ministrul Sănătății a spus că restricțiile impuse de actuala epidemie vor fi ridicate gradual, în funcție de numărul de îmbolnăviri din fiecare regiune. Cu alte cuvinte, este posibil ca o măsură să nu se aplice simulta, în toată țara.
“Nu relaxare, deocamdată … suntem pe o curbă ascendentă, chiar dacă ascensiunea nu mai este atât de abruptă (…) avem încă decese, avem persoane în Terapie Intensivă (…) bolile coexistente duc la decese”, a explicat Nelu Tătaru.
În prezent, există stocuri de echipamente, materiale sanitare şi medicamente. Potrivit ministrului, managerii unităților medicale trebuie doar să le solicite.
“Ministerul de Interne… DSU-ul este cel care aprovizionează staţiile de Ambulanţă, SMURD-ul şi [unitățile] de Primiri Urgențe. Ministerul Sănătății aprovizionează DSP-urile şi spitalele judeţene. În acest moment, din ce am putut vedea eu, sunt aceste echipamente. Au fost perioade când nu au fost. Unifarm-ul, firma Ministerului Sănătății, are în acest moment în depozite o cantitate mare de echipamente, materiale sanitare şi medicamente. Toţi cei care sunt manageri la aceste unităţi (…) pot accesa şi pot merge către Unifarm (…) în acest moment avem stocuri”, a mai spus Nelu Tătaru.
„Această epidemie, până acum în România este în paltou, evoluează în dinţi de ferestrău. La evaluare faţă de ultima săptămână, este într-o scădere de 10 la sută. Deci se termină…”, a declarat – pentru Mediafax – epidemiologul Geza Molnar.
România are în a 60-a zi a epidemiei de zece ori mai puţine cazuri decât raportase Italia în aceeași perioadă, de opt mai puţine decât Spania şi jumătate din cât avea Franţa.
Organizația Mondială a Sănătății susține că, la momentul actual, nu există dovezi care să ateste că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 sunt protejate de o eventuală reinfectare.
Unele voci au spus că pacienții care înving boala pot dezvolta anticorpi, care să atace virusul pe viitor și, astfel, să le asigure imunitate, potrivit BBC.
Marea Britanie testează prezența anticorpilor în sânge, pentru a descoperi dacă persoanele au contractat infecția în trecut.
Metoda este considerată crucială pentru găsirea unei căi de ieșire din actualul blocaj și pentru furnizarea de date pentru experții care lucrează la dezvoltarea unui vaccin.
Pandemia de nou coronavirus a depășit, sâmbătă, pragul a 200.000 de decese.
Organizația Națiunilor Unite a cerut a mobilizare generală pentru a obține un vaccin accesibil tuturor, singura modalitate rapidă de a reduce numărul infectărilor.
Pandemia de COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, a forțat jumătate din omenire la carantină și expune economiile lumii la o recesiune fără precedent.