Confidenţialitate

România dublează numărul de pompieri trimiși în Grecia pentru misiunile de stingere a incendiilor de vegetație

România trimite un al doilea contingent de pompieri în Grecia pentru a interveni în stingerea incendiilor de vegetație izbucnite pe teritoriul statului elen. Astfel, 44 de pompieri au fost trimiși, marți, 13 august, către Grecia. Luni, statul elen a cerut ajutor internațional suplimentar în lupta cu incendiile care se extind pe teritoriul țării sale, iar la nivelul UE a fost activat mecanismul de protecție civilă.

40 de pompieri și două autospeciale de stingere și intervenție rapidă se deplasează marți, 13 august, pe cale aeriană, cu sprijinul a două aeronave ale Forțelor Aeriene Române din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Alte două mașini de stingere a incendiilor de pădure (3.000 l) și patru salvatori au început deplasarea pe cale terestră, precizează IGSU.

„Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat marți, 13 august, o misiune de transport aerian în Grecia a unui detașament de pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. O aeronavă C-130 Hercules și o aeronavă C-27 J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni către Elefsis, având la bord 40 de pompieri și două autospeciale de stingere cu apă și spumă”, informează MApN.

România participă la programul de pre-poziționare din perioada 01 august – 15 septembrie 2024, prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene

În perioada 01 august – 15 septembrie 2024, Departamentul pentru Situații de Urgență participă cu modulul național specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO.

Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate în anul 2021. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din mai multe țări europene.

Anterior, România a trimis un detașament de pompieri format din 40 de membri pentru a interveni la stingerea incendiilor de pădure din Grecia.

Grecia este extrem de vulnerabilă la incendiile forestiere din timpul verii, în special după o iarnă deosebit de uscată. Iunie şi iulie au fost cele mai calde luni de când au început să fie colectate statistici, în 1960.

Ce este mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene?

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE și permite acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate. Acesta include o capacitate europeană de răspuns în situații de urgență, pe baza alocării voluntare în comun a resurselor alocate în prealabil de statele membre în vederea desfășurării imediate în interiorul sau în afara UE.

Sursa foto: Facebook / IGSU

Citește și: Asistență suplimentară pentru Grecia în lupta cu incendiile de vegetație. Pompieri din mai multe țări intervin prin mecanismul de protecție civilă al UE | AUDIO