Curtea decisese încă din 2018, că România avea obligația ca, până la 16 iulie 2009, să închidă și să reabiliteze toate depozitele de gunoi care nu aveau autorizație de funcționare.
Ministrul Mediului spune că decizia era anticipată, iar de acum înainte va pune poluatorul să plătească.
De acum înainte, România poate primi amenzi pentru că nu a închis și ecologizat depozitele ilegale de deșeuri.
Într-un comunicat, Comisia Europeană justifică decizia de a da în judecată România, citez, “este important să se pună pe deplin în aplicare standardele consfințite în legislația Uniunii, astfel încât să se asigure în mod eficace protecția sănătății umane și a mediului natural”, am încheiet citatul.
În cei trei ani de la pronunțarea inițială a Curții, România a închis și a reabilitat 24 de depozite de deșeuri. Au rămas 44 de gropi care nu au fost încă închise, iar pentru multe dintre ele nu au fost încă prevăzute lucrările necesare pentru reabilitarea lor, explică Guvernul Uniunii.
Ministrul Mediului a scris pe Facebook că autoritățile europene au fost excesiv de îngăduitoare și au acordat României toate șansele posibile să ne îndeplinim obligațiile, asumate de țara noastră prin Tratatul de Aderare.
“Aplicarea principiului ”poluatorul plătește” este singura soluție, așadar ne vom întoarce împotriva deținătorilor acestor depozite și îi vom trage la răspundere”, a scris Tantos Barna pe pagina sa de facebook.
Doar 8 depozite municipale se află în diferite faze de închidere. 25 de depozite industriale au proprietari care se află în procedură de insolvență sau faliment.