Confidenţialitate

România își poate crește venitul național de aproape 3 ori în 30 de ani dacă găsește soluții pentru schimbările climatice și pentru reducerea emisiilor de carbon | AUDIO

România este victimă a schimbărilor de climă, dar își poate crește venitul național de aproape trei ori în următorii 30 de ani dacă ia măsuri pentru a rezista mai bine la aceste schimbări și dacă își reduce emisiile de carbon. Este concluzia unui raport al Băncii Mondiale. Potrivit calculelor, doar pentru dezvoltarea unui sector energetic decarbonizat ar fi nevoie de aproximativ 350 de miliarde de dolari până în 2050 – adică echivalentul a 3% din Produsul Intern Brut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raportul de țară privind Clima și Dezvoltarea pentru România, realizat de experții Băncii Mondiale, atrage atenția că țara noastră este foarte vulnerabilă la riscurile climatice, în special la inundații și la secetă.

În același timp, economia țării se bazează încă pe cărbune, cu o medie de două ori și jumătate mai mare decât media Uniunii Europene.

Cu mai mult de 70% din consumul total de energie al României depinzând de combustibilii fosili, tranziția energetică este esențială – subliniază experții. Nu este ușor, dar printr-un amestec de reforme structurale, sociale, economice și investiții eficiente din fonduri publice, private și europene, țara își poate crește nivelul de trai, atingându-și în același timp și obiectivele climatice.

De altfel, raportul notează că România este pe cale să-și atingă obiectivul pentru anul 2030 – și anume reducerea emisiilor cu 55% față de nivelul pe care-l înregistra în 1990. Astăzi, comparativ cu atunci, emisiile sunt reduse cu 53%.

În România, două treimi din emisii vin din sectorul energetic, care cuprinde generarea de energie electrică, încălzire, transport și producție. Acest sector este urmat de agricultură (cu 17% dintre emisii) și de industrie (cu 12 procente).

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Care este vârsta reală a Lunii? Concluzia la care au ajuns oamenii de știință | AUDIO