România este de la 1 ianuarie 2025 stat membru – cu drepturi depline – al spațiului Schengen. Așadar, dispar controalele la frontierele tereste, veste așteptată ani în șir de români – în special de transportatori – care stăteau la cozi și câteva zile pentru verificările din vămi. Vor mai fi verificări aleatorii la graniță timp de 6 luni, spunea la sfârșitul anului trecut Cătălin Predoiu.
Miniştrii de Interne din ţările Uniunii Europene au aprobat în luna decembrie la Bruxelles, aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul de liberă circulație și cu frontierele terestre. Eram în spațiul Schengen cu frontierele interne aeriene și maritime de la sfârșitul lunii martie 2024.
Cătălin Predoiu, pe 12 decembrie 2024: „România va continua să-și protejeze granițele”
„Este un moment istoric, unul emoționant, dar nu vreau să uit de atribuțiile mele, de atribuțiile noastre. Aș dori să vă asigur că România este pe deplin pregătită pentru Schengen, că România va continua să-și protejeze granițele.
Am îndeplinit nu doar criteriile tehnice pentru aderare, dar am îmbunătățit semnificativ, în ultimii ani, capacitățile noastre de a proteja granițele, de a combate migrația ilegală și criminalitatea transfrontalieră.
Am investit în tehnologie și logistică, am dezvoltat programe bilaterale și multilaterale de cooperare cu vecinii noștri, toți vecinii noștri: Moldova, Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, dar și cu Austria.
Vom continua să lucrăm în acest sens. Vom continua să investim. Vom continua să îmbunătățim capacitățile Poliției de Frontieră, ale polițiștilor noștri”, a transmis Cătălin Predoiu.
Citește aici întregul material.
Klaus Iohannis, pe 12 decembrie 2024: „România este în Schengen cu depturi depline”
„Astăzi am o veste bună! România este în Schengen cu drepturi depline! În această dimineață, la Bruxelles, a fost luată decizia privind aderarea țării noastre și cu frontierele terestre la spațiul Schengen, cu aplicare din 1 ianuarie 2025, o decizie așteptată prea mult timp de către noi toți. Datorită eforturilor coordonate ale autorităților române și a demersurilor intense care s-au făcut la nivel politico-diplomatic – și vreau să evidențiez aici în special Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe, ne putem bucura, în sfârșit, de un drept binemeritat, dobândit în mod legitim de România.
Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre.
Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc, timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea, ceea ce va crește rapid competitivitatea produselor și a serviciilor românești pe piața europeană”, spunea președintele României în 2024.
Citește aici întregul material.
Reacțiile șoferilor români, aflați la vama Nădlac 2 pe 12 decembrie 2024: „Să vedem și rezultatul final, dacă se pot schimba treburile”
„Stau la coadă… Aproximativ de patru ore… Este dezastru. Să vedem și rezultatul final, dacă se pot schimba treburile”, a spus un alt transportator român.
Sursa foto: Shutterstock