Confidenţialitate

România câștigă în faţa Bulgariei recunoașterea europeană a “plăcintei dobrogene” | AUDIO

România câştigă în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană a produsului „Plăcintă Dobrogeană”. Au fost aproape doi ani de dispute cu vecinii de la sud de Dunăre, care au revendicat dreptul de exporta produsul de patiserie realizat din foi umplute cu brânză telemea, amestecată cu caş şi ouă.

Bătaia diplomatică pe denumirea foilor de plăcintă delicioasă cu umplutură de brânza, rulate, încreţite şi aşezate în formă de spirală în tăvi rotunde a luat sfârșit.

La acest acord s-a ajuns după ultimele negocieri diplomatice între ministerele Agriculturii din România şi Bulgaria, în dialog cu Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul Comisiei Europene.

Acordul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile, pe termen nelimitat.

Opoziţia Bulgariei are la bază istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din țara vecină.

Bulgaria va primi totuși dreptul de a folosi denumirea, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa şi fără recunoaştere cu caractere chirilice sau latine, pentru o perioadă de 10 ani.

Vecinii de la sud de Dunăre nu vor putea exporta produsul cu denumirea tradusă în limba română de „Plăcintă Dobrogeană”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

10 produse româneşti sunt recunoscute până acum pe sisteme de calitate europene, dintre care 9 cu Indicaţie Geografică Protejată: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap.

Telemeaua de Ibăneşti este produs recunoscut cu Denumire de Origine Protejată.