Confidenţialitate

România și Bulgaria în Schengen: Tema se află din nou pe agenda provizorie a Consiliului European de Justiție și Afaceri Interne | AUDIO

Intrarea României și a Bulgariei în spațiul Schengen se află din nou pe agenda – deocamdată PROVIZORIE – a Consiliului European de Justiție și Afaceri Interne, ce va avea loc la începutul lunii viitoare. În funcție de negocierile care se poartă până în ultima clipă, problema ar putea sa fie discutată sau nu.

Europarlamentarul Victor Negrescu: „Este bine că există acest subiect pe ordinea de zi pentru că ne permite nouă să menținem presiunea pe Austria”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este o prioritate pentru președinția Spaniei la Consiliul Uniunii Europene. Însă forma finală a agendei urmează să fie setată în data de 1 decembrie, la reuniunea ambasadorilor statelor membre. Este bine că există acest subiect pe ordinea de zi pentru că ne permite nouă să menținem presiunea pe Austria să menținem acest subiect sus pe agenda europeană și în contextul acesta să fim în postura de a negocia acest deziderat în următoarele săptămâni până la acel moment.

Vom ști, mai exact, cum stau lucrurile doar după alegerile parlamentare din Olanda, când sperăm ca partidele pro-europene să ne ajute ca VETO-ul exprimat de Olanda vizavi de aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen să fie ridicat”, a explicat Victor Negrescu – europarlamentar.

Victor Negrescu: „O posibilitate ar fi aderarea în două etape”

Șansele pentru România și Bulgaria sunt foarte mici. Dar dacă s-ar ajunge la un acord, intrarea în spațiul european de liberă circulație s-ar face în etape.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„O posibilitate ar fi aderarea în două etape: o aderare pe cale aeriană – Schengenul pentru spațiul aerian – urmând ca ulterior să avem și o intrare pe zona terestră. Această intrare în zona terestră urmând a fi definită poate de o decizie ulterioară a Consiliului. Este o formulă discutată, însă până la negocierile finale România merge pe formula maximală”, a mai explicat Victor Negrescu.

Cristian Pîrvulescu: „Cred că unii speră în miracole, pentru că nimic nu se poate schimba până pe 5 decembrie”

Analiștii de politică externă nu sunt atât de optimiști. Austria rămâne de neclintit, în cazul ei fiind vorba mai mult despre o temă internă – spune la Europa FM analistul politic Cristian Pîrvulescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cred că unii speră în miracole, pentru că nimic nu se poate schimba până pe 5 decembrie. Cancelarul Austriei s-a pronunțat în repetate rânduri în ceea ce privește lărgirea Schengen. Afirmă că nu are probleme cu cele două state, ci că este o problemă de funcționare a Spațiului Schengen legată de migrație.

Nu este o problemă care deține de diplomații români și de România, de diplomații bulgari, de eforturile celor două state, de eforturile a 25 de state care sprijină România. Este vorba despre o problemă de politică internă austriacă. Anul viitor sunt alegeri naționale în Austria. Este un pariu pe care Partidul Popular al Cancelarului Nehammer îl face și anume că în felul acesta va putea rămâne la guvernare”, a explicat analistul politic Cristian Pîrvulescu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Dacian Cioloș, despre aderarea României la Schengen: „Acest subiect nu este unul de relație bilaterală între România și Austria sau Bulgaria și Olanda, ci un subiect european” | VIDEO