Confidenţialitate

România are la dispoziție o rețea hidrografică mai generoasă decât orice altă țară membră UE. Degeaba! – INFOGRAFIE

“Cu Dunărea care ne curge la picioare, în fiecare an vorbim de lipsă de apă şi de diminuare a producţiei din cauza secetei. Apa se scurge pe Valea Sâmbetei degeaba”, a declarat recent Mihai Anghel, directorul unei companii care produce și exportă cereale.

Victor Marin a luat la puricat datele din UE, în Deşteptarea, și a constatat că omul de afaceri are dreptate.

Pe lângă suprafațe agricole întinse, România are și resurse de apă uriașe.

În fruntea clasamentului se află în special state cu climă musonică. Interesant este că singura țară europeană cu mai multă apă decât noi este Rusia. În rest, România are la dispoziție o rețea hidrografică mai generoasă decât orice altă țară membră UE. Și la ce bun, o să vă întrebați?

retele-hidrografice-polonia-vs-romania

Polonia de exemplu, are de trei ori mai puțină apă decât România, însă reușește să exporte produse agricole în valoare de 21 de miliarde de euro.

Ca termen de comparație, toate exporturile agricole ale României, indiferent că vorbim de carne, brânză, fructe sau cereale, valorează numai 6 miliarde de euro. Desigur, așa cum spunea și Mihai Anghel, degeaba ne curge Dunărea pe la picioare, dacă nu o folosim. În Romania, sistemele de irigații sunt funcționale pe mai puțin de 10% din totalul suprafeței arabile, procent de trei ori mai mic decât cel înregistrat imediat după Revoluție.

Prin urmare, s-a ajuns la următorul paradox: România, care pe lângă Dunăre, mai are și ale râuri mari, ca Olt, Mureș, Siret sau Prut, plătește agricultorilor ei compensații pentru secetă mai mari decât Polonia.

Numai anul trecut, compensațiile au sărit de 140 de milioane de euro, față de 120 de milioane de euro cât a avut de decontat Ministerul Agriculturii din Polonia.

Și în final, vă mai spunem că și Spania are rezerve de apă de două ori mai mici decât România, însă și exporturi agricole de 6 ori mari.