20% din cazurile de tuberculoză diagnosticate în UE sunt din România. Numărul îmbolnăvirilor este totuși în scădere în ultimii ani, însă în continuare, cele mai multe cazuri se înregistrează la sate, în familii sărace, care nu au acces la medic, a spus la Europa FM, managerul Institutului Marius Nasta din București, Beatrice Mahler.
„În zona rurală am depistat tuberculoză cu o incidență de aproape 6 ori mai mare decât incidența națională care, în 2022, a fost de 46 de cazuri la 100.000 de locuitori. De aproape 6 ori mai mare e o cifră semnificativă și nu vine din lipsa de atenție a persoanelor față de sănătatea lor ci din incapacitatea lor de a se deplasa zeci de kilometri uneori pentru un consult medical. Avem din păcate și copii, copilul cu tuberculoză nu este o persoană contagioasă dar devine infectat și infecția la el se transformă mai ușor în boală, mai ales dacă are sub 5 ani”, a spus Beatrice Mahler, la Europa FM.
Nu toate persoanele infectate prezintă simptome, avertizează medicul Beatrice Mahler și amintește că la nivel național există centre speciale unde se pot face consultații gratuite:
„Simptomele tuberculozei nu sunt specifice, dar orice tuse care durează mai mult de 3 săptămâni sau o tuse care schimbă caracterul, transpirația nocturnă, oboseala extremă, scăderea în greutate, sunt simptome care trebuie să facă o persoană să se gândească că are nevoie de o înâlnire cu un medic. Nu are nevoie de bilet de trimitere și nu are nevoie nici măcar de programare. Să se prezinte într-un dispensar TBC, în București sunt 6 dispensare TBC, în fiecare municipiu de județ există un dispensar TBC unde medicii de acolo au rogram în cursul săptămânii de dimineața până seara. Sunt de fapt niște ambulatorii care exclud diagnosticul de tuberculoză, beneficiază de un consult gratuit și de o radiografie iar dacă sunt probleme de altă natură își vor primi și bilet de trimitere să meargă și să-și evalueze problema.”
Tuberculoza se tratează cu antibiotice, tratamentul durează 6 luni și este extrem de dificil deoarece are reacții adverse. Medicul Beatrice Mahler avertizează că întreruperea tratamentului crește riscul de rezistență la acele antibiotice și ulterior durata tratamentului trebuie prelungită la 2 ani.
Există și un proiect pilot derulat în prezent cu tratament de doar un an, dar costurile sunt foarte mari.
Anual, la nivel mondial 4000 de oameni mor zilnic din cauza TBC.