Investițiile în energia regenerabilă și renunțarea la termocentrale ar putea reduce pe termen lung dependența României față de combustibilii fosili, inclusiv eliminarea importurilor de gaze din Federația Rusă.
Este una dintre soluțiile propuse de organizația non-guvernamentală Greenpeace, în contextul intensificării discuțiilor despre renunțarea la importul de gaze rusești în Europa. Laura Bonciu, reprezentant Greenpeace:
„Statul să susțină mult mai mult proiectele de energie regenerabilă în detrimentul proiectelor pe gaz, de exemplu. Este absolut necesar să investim din start pentru o soluție verde, o soluție ecologică, o soluție care are un impact nesemnificativ asupra mediului, față de investițiile în gaz, care sunt investiții de tranziție și care au o durată limitată.”
Scăderea temperaturii ambientale în locuințe și în clădirile publice ar putea ajuta la reducerea dependenței de combustibili fosili pe termen lung.
De asemenea, interzicerea centralelor de apartament în clădirile noi va ajuta la trecerea către o scădere a consumului de energie, mai spune Laura Bonciu:
„Ce se poate face la nivel guvernamental ar fi spre exemplu scăderea temperaturi ambientale în clădirile publice, indexarea spațiilor nefolosite care sunt încălzite și tot așa. Bineînțeles nu mă refer la școlile unde este frig, mă refer la spațiile unde este dată căldura la 24 de grade și se consumă energie inutil, idealul, în general, 18-19.”
Foto: Shutterstock